Спорт

Енглеска је (поново) у финалу Европског првенства!

Фудбалери Енглеске пласирали су се у финале Европског првенства у Немачкој, пошто су у Дортмунду са 2:1 савладали селекцију Холандије - победоносни гол постигао резервиста Оли Воткинс у 90. минуту утакмице

Селектор Енглеске Гарет Саутгејт био је на мети критика током Европског првенства у Немачкој, сасвим заслужено, али су управо његове одлуке одвеле "горди албион" у меч за титулу шампиона Старог континента, други пут узастопно.

Енглеска је на "Сигнал Идуна парку" у Дортмунду добила фудбалски рат против Холандије и голом резервисте Олија Воткинса у 90. минуту утакмице заслужила борбу са Шпанијом у недељу.

Саутгејт је у 81. минуту извршио кључне измене - уместо најбољег играча Премијер лиге Фила Фодена и најбољег стрелца у историји репрезентације Харија Кејна увео је Кола Палмера и Олија Воткинса, а управо су њих двојица комбиновали за тријумф Енглеза.

Прво полувреме у Дортмунду било је фантастично - обе екипе су нападале, промашивале шансе, погађале оквир гола и задовољиле укусе свих љубитеља фудбала.

Ћави Симонс је већ у седмом минуту донео предност Холандији - везиста ПСЖ-а отео је лопту Деклану Рајсу на средини терена, а онда снажним ударцем затресао мрежу голмана Џордана Пикфорда.

Енглеска је изједначила у 18. минуту голом Харија Кејна са беле тачке, а претходно је баш капитен оборен у казненом простору ривала.

ВАР је интервенисао, судија Феликс Цвајер погледао успорени снимак и показао на белу тачку, а Кејн постигао 65. погодак у дресу репрезентације.

Могли смо да видимо још неколико голова у првих 45 минута - Фоденов шут заустављен је на гол линији, а затим је Дензел Думфриз погодио пречку, а Фоден стативу.

А онда, у наставку права фудбалска успаванка.

Као да је неко у полувремену везао руке и ноге играчима обе екипе, па се углавном играло опрезно на средини терена.

Холанђани су покушавали после прекида, али су непрецизни били капитен Вирџил ван Дајк и још једном Думфриз, док је Енглезима поништен погодак због офсајда Кајла Вокера.

А онда, када су сви очекивали продужетке, Воткинс користи асистенцију Палмера и прецизним ударцем шаље Енглеску у ново финале.

Енглези ће се у недељу против Шпанаца борити за први трофеј шампиона Европе у историји, а надају се да ће имати више среће него пре три године, када их је Италија насред "Вемблија" савладала после бољег извођења пенала.

Финални меч на програму је у недељу од 21 час на "Олимпијском стадиону" у Берлину.

  • 10. јул 2024 • 22:56

    22:56

    Крај меча, Енглеска је у финалу!

    Енглеска је савладала Холандију 2:1 и у недељу ће се против Шпаније борити за титулу шампиона Европе!

  • 22:50

    91' - ГОЛ! Енглеска води 2:1 голом Воткинса!

    Акцију резервиста Палмера и Воткинса нападач Астон Виле завршава прецизним ударцем - Енглеска води 2:1 на истеку 90. минута утакмице!

  • 22:41

    82' - Саутгејт покушава изменама

    Уместо Фила Фодена и Харија Кејна у екипи Енглеске сада су Кол Палмер и Оли Воткинс.

  • 22:39

    80' - Поништен гол Енглезима

    Лепа акција Енглеске завршена је голом Саке, али је асистент Вокер претходно био у офсајд позицији. Прва конкретна ствар коју су Енглези урадили у другом полувремену утакмице.

  • 22:25

    65' - Прете Холанђани после прекида

    Вирџил ван Дајк је покушао главом да донесе нову предност Холандији, али је Пикфорд на правом месту. У наставку акције ударац главом упутио је и Думфриз, али веома непрецизно.

  • 22:19

    60' - Блед почетак другог дела

    За разлику од првих 45 минута, 15-ак минута наставка протиче у мирној игри на средини терена. Енглези држе лопту у поседу, Холанђани се организовано бране, па нема превише узбуђења у Дортмунду.

  • 22:04

    46' - Настављен је меч, измене у оба тима

    Друго полувреме у тиму Холандије почиње Воут Вегхорст уместо Донија Малена, док је у паузи мењао и Саутгејт - Лук Шо је на терену уместо Кирана Трипијеа.

  • 21:48

    Полувреме, Холандија - Енглеска 1:1

    Одличних 45 и нешто више минута у Дортмунду - Холандија је повела преко Симонса, Енглеска изједначила голом Кејна са беле тачке.

  • 21:45

    45' - Играће се још три минута у првом делу

    Четврти судија показао је да је Цвајер надокнадио три минута у првом полувремену.

  • 21:35

    35' - Принудна измена у холандском тиму, Депај мора ван игре

    Мемфис Депај мора да напусти игру већ у првом полувремену, уместо њега у игру улази Џои Ферман.

image