Спорт

Куман: Оно није био пенал, ВАР разбија фудбал

Селектор Холандије, Роналд Куман, изјавио је да је поносан на играче после пораза од Енглеске у полуфиналу Европског првенства
Куман: Оно није био пенал, ВАР разбија фудбалGetty © Marcel van Dorst/NurPhoto

Холандија је у Дортмунду изгубила од Енглеске 2:1 у полуфиналу ЕП

"Осећао сам да је у последњих 20 до 25 минута наш тим био одморнији од енглеских фудбалера, али су они постигли сјајан гол у последњем минуту. То је фудбал. Нећу да кажем да је то био несрећан пораз, јер је гол био одличан. Можемо да будемо поносни на нашу репрезентацију, на наше играче, који су имали сјајан турнир", рекао је Куман.

Он је критиковао употребу ВАР технологије, јер је Енглеској у 18. минуту досуђен пенал због старта Дензела Думфриса над Кејном, пошто је капитен Енглеске шутнуо лопту и послао је преко гола.

Главни арбитар Феликс Цвајер првобитно није досудио једанаестерац, али су га судије у ВАР соби саветовале да прегледа снимак на монитору поред терена, након чега је досудио пенал.

"То није требало да буде пенал. Кејн је шутнуо лопту, а онда су се додирнули копачкама. Мислим да због ВАР-а не можемо да играмо фудбал како треба. То заиста разбија фудбал."

Капитен Вирџил ван Дајк каже да је пенал одлучио утакмицу.

"Мислим да је то био важан тренутак, Енглеска је после тога стекла самопоуздање. Мислим да су многе одлуке донете на нашу штету, али не знам да ли смем јавно да говорим о томе. Све је јасно када видите да је судија брзо отишао са терена после меча. Нисам имао времена ни да му пружим руку. То је што је, меч је изгубљен... Тешко је прихватити, у неком моментима јасно је да је меч требало да оде на нашу страну, али није", рекао је Ван Дајк.

Он је истакао да би судије требало да сносе одговорност за поједине одлуке.

"Потребне су нам мале промене. Судије морају да објасне своје одлуке. Требало би да сносе одговорност за оно што чине. Као што ми морамо да објаснимо неке ситуације њима на терену када урадимо нешто лоше, тако и они. Тешко ми је о томе да причам", додао је Ван Дајк.

image