Спорт

ФК Сарајево хтело "цвет Сребренице" на дресу, УЕФА одбила политичку поруку

Фудбалска европска унија (УЕФА) одбила је захтев ФК Сарајево да на утакмици квалификација за Лигу конференције носи дрес са тзв. "цветом Сребренице" на грудима
ФК Сарајево хтело "цвет Сребренице" на дресу, УЕФА одбила политичку порукуGetty © Craig Foy - SNS Group / Contributor

Екипа Сарајева у четвртак игра у Казахстану против Актобеа у мечу првог кола квалификација, али им је њихов посебан план - пропао.

Како се наводи из ФК Сарајево, жеља клуба је да обележи знак сећања на жртве у Сребреници симболом "цвета Сребренице", а тај њихов дрес је прихватио Фудбалски савез Босне и Херцеговине.

Дресови су већ припремљени, пре поласка у Казахстан, али је УЕФА наредила да се тај симбол мора прекрити и да не сме да буде видљив ни у једном тренутку.

"Уважавајући чињеницу да је утакмица Лиге конференције против Актобеа заказана 11. јула ФК Сарајево планирао је у знак сећања на жртве у Сребреници на дресовима истакну симбол "цвет Сребренице". У складу са правилима УЕФА изглед дреса прихваћен је од Фудбалског савеза БиХ који је службеним путем такав дрес пријавио УЕФА. Поред тога ФК Сарајево 25. јуна упутио је и посебну молбу према УЕФА да нам дозволи коришћење овог дреса. Три дана пре одигравања утакмице од УЕФА је стигао службени одговор на нашу молбу, у којем се наводи да немамо сагласност за додавање овог симбола на дрес, те да играчи могу користити црне траке око руке. Пошто су дресови у том тренутку већ били припремљени о томе је клуб обавестио УЕФА из које је поручено да се одштампани симбол прекрије", наводи се у саопштењу ФК Сарајево.

Реванш меч Сарајева и Актобеа заказан је за 18. јул.

image