Србија и Балкан

У 19 сати у три града чак 38 степени, РХМЗ издао упозорење за Банат

Субјективни осећај на северу Србије у Новом Саду у току дана износила је чак 46 степени
У 19 сати у три града чак 38 степени, РХМЗ издао упозорење за Банат© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

У три града у Србији - Крагујевцу, Смедеревској Паланци и Новом Саду у 19 сати измерено је чак 38 степени Целзијуса, а готово у исто време Републички хидрометеоролошки завод издао је упозорење за север Баната.

Упозорење се односи на краткотрајне пљускове и грмљавину у наредна два сата.

Друге области наставиле су да "горе", па је степен мање, односно 37 степени, забележено у Неготину, Крушевцу и Ћуприји.

У Београду је 36, као и у Сомбору, Зрењанину, Краљеву, Нишу и Лозници, показују подаци на сајту Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).

"Најпријатније" са температурама од 23 степена је на Копаонику, док је у Сјеници 25, а на Златибору 29 степени.

РХМЗ упозорава да се веома изражен топлотни талас наставља и у другој декади јула са максималним температурама од 35 до 40 степени и уз тропске ноћи у урбаним срединама.

Иначе, најсвежије је јутрос  било у Сјеници, где је измерено 14 степени, а субјективни осећај за север Србије, у Новом Саду, у току дана износио је чак 46 степени.

Од 17. јула мањи пад температуре

У другој половини следеће седмице, од 17. јула, очекује се мањи пад температуре до пет степени и то прво у северним, западним и централним пределима Србије, али ће се и даље задржати веома топло време.

Упркос мањем освежењу, са великом вероватноћом ће се и надаље продужити период са тропским данима, у већим урбаним срединама и тропским ноћима, уз дефицит падавина.

У Београду се веома изражен топлотни талас наставља до краја ове и почетком следеће седмице, са максималним температурама од 37 до 40 степени и уз тропске ноћи.

Апел лекара

Лекари апелују и на хроничне болеснике и на оне здраве да избегавају излагање директном сунцу, од 10 до 17 часова, да се заштите од УВ зрачења и да се редовно хидрирају.

Препоручује се боравак у хладовини или климатизованим просторијама
Даљи пораст максималне дневне температуре ваздуха неће погодовати хронично оболелим и осетљивим особама.

Срчаним болесницима се саветује посебан опрез. Метеоропатске реакције су могуће у виду малаксалости и главобоље.

Препоручује се боравак у хладовини или климатизованим просторијама (нарочито у периоду од 11 до 17 часова), као и примена адекватних мера заштите од УВ зрачења.

Препоручљиво је коришћење препарата са заштитним фактором у свим временским условима, у свакој сезони. Требало би користити фактор заштите од сунца СПФ-30 и више, који штити од УВА и УВБ зрачења.

Када је реч о одећи, препоручује се ношење капа и шешира са широким ободима и одећа светлих боја, од природних материјала, по могућству са дугим рукавима, или специјална одећа са заштитним фактором (одећа са "УПФ – ултравиолет протецтион фацтор" ознаком).

Препоручује се и ношење наочара са 100 одсто УВА/УВБ заштитом, али и козметика и контактна сочива која нуде УВ заштиту. Треба избегавати соларијуме, јер се у њима користе УВА зраци.

Из Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поручују послодавцима да воде рачуна и прилагоде рад запослених током топлотног таласа.

image