Србија и Балкан

Сијарто: Пут Београда ка ЕУ се вештачки успорава

Мађарска сматра да је проширење ЕУ на земље Западног Балкана приоритетно питање блока, пре свега са аспекта безбедности, рекао је мађарски министар спољних послова и трговине
Сијарто: Пут Београда ка ЕУ се вештачки успорава© FOTO TANJUG

За разлику од неких западноевропских земаља, Мађарска сматра да је проширење ЕУ на земље Западног Балкана приоритетно питање блока, пре свега са аспекта безбедности, и да је за њу, као суседа, пријем земаља из јужног комшилука од стратешког значаја, објавио је мађарски министар спољних послова и трговине Петер Сијарто после низа састанака у Вашингтону.

Током разговора са представницима Црне Горе и Северне Македоније на самиту НАТО-а он је истакао да стабилност региона директно утиче на безбедност Европе.

Према његовим речима, неопходно је убрзати придруживање земаља Западног Балкана ЕУ "јер су те земље дуго трпеле - у просеку дуже од 15 година".

"Неки људи можда не желе управо то, али ми то нећемо да дозволимо и помоћи ћемо Црној Гори да затвори и најмање седам преговарачких поглавља током нашег председавања", навео је он и нагласио да би интеграција Западног Балкана унапредила и регионалну безбедност, што је приоритет за мађарско председавање.

"Видимо да, ако нема стабилнисти на Западном Балкану, ако има немира, ако има сукоба у свакодневном животу, одатле зрачи нека трајна несигурност, а нама, који смо морали да живимо у сенци рата у последње две и по године, не треба још један сукоб или нестабилност", рекао је Сијарто.

Поменуо је и недавне догађаје на Косову и Метохији и у Босни и Херцеговини, уз констатацију да ће интеграције у ЕУ промовосати стабилност и дати нови подстицај заједничком животу. Рекао је да је недопустиво да Србија на пријем у ЕУ чека 15, Црна Гора 16, а Северна Македонија 20 година.

"Целокупна политика проширења ЕУ дискретиована је чињеницом да неко из западне Европе или балтичких држава увек жели да постави неку врсту препрека на путу чланства Западног Балкана", рекао је он и изразио посвећеност Мађарске унапређењу приступних преговора.

Србију је описао као кључну за регионалну стабилност и развој , истакавши да је циљ да се поново покрену преговори током мађарског председавања ЕУ. Признао је недостатак већинске подршке у ЕУ за проширење Западног Балкана, истичући разлику између јавних изјава и приватних ставова представника неких држава чланица.

"Јасно је да тренутно у ЕУ не постоји већинска подршка за проширење на Западни Балкан. Једно је шта неке државе чланице заступају у јавности, а друго шта заговарају иза затворених врата", рекао је он.

Уједно је изразио подршку Машарске Србији, критикујући напоре неких земаља да се омета процес њеног придруживања.

"Они на разне, вештачке начине, покушавају да успоре приступни процес Србије. То је апсолутно против наших националних интереса, па ћемо се и даље фокусирати на помоћ нашим српским пријатељима у процесу европских интеграција колико год је то могуће", истакао је Сијарто.

Мађарска жели да помогне Србији да отвори нова приступна поглавља у другој половини ове године, да Црна Гора затвори неколико поглавља, а Босна и Херцеговина, Грузија и Молдавија започну стварне, суштинске преговоре.

"Мађарска је заинтересована за снажну Европу, снажну ЕУ, а њена снага заснива се на два аспекта. С једне стране, на јаким државама чланицама, а с друге на замаху, динамичности и свежини оних који улазе у ЕУ", поручује шеф мађарске дипломатије.

У делу свог програма председавања ЕУ, који се односи на спољне послове, мађарска влада је навела да је "стабилност Западног Балкана витални интерес ЕУ и да ће зато мађарско председавање подржати продубљивање конкретних пројеката сарадње с регином, посебно за унапређење регионалне сарадње и стабилности".

Указује се да Мађарска током председавања планира да организује самит ЕУ и Западног Балкана и да одржи низ међувладиних конференција са земљама кандидатима. 

image