Србија и Балкан

Вучић са Ел Сисијем у Египту: Најављене вежбе српске и египатске војске

"Веома брзо имаћемо заједничке вежбе српске и египатске армије, пре свега наших специјалних јединица", рекао је Вучић
Вучић са Ел Сисијем у Египту: Најављене вежбе српске и египатске војске© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Данас смо истакли заједничко мишљење Србије и Египта да је мир у свету најважнији, са Ел Сисијем сам разговарао о свим видовима сарадње, а имаћемо и заједничке вежбе две армије, рекао је председник Србије Александар Вучић после потписивања Споразума о слободној трговини са Египтом у Каиру и додао да је мали је број земаља које смеју да позову на мир, а не на пораз једне од страна.

Каже да је зато захвалан председнику Сисију на мудрим речима и по питању украјинске кризе и сукоба, али и по другим питањима у свету која су горућа.

Додао је да су разговарали о свим геополитичким питањима и свим конкретним видовима сарадње - од пољопривреде до војно-техничке сарадње. 

"Веома брзо имаћемо заједничке вежбе српске и египатске армије, пре свега наших специјалних јединица", рекао је Вучић и додао да жели да изрази дивљење за начин на који ел Сиси води земљу, посебно имајући и виду окружење у којем се налазе.

Додао је да ће Споразум о слободној трговини омогућити да брже "развијамо трговинске односе, као и између наших индустрија, а у будућности ће Србија и Египат постићи још много више него до сада".

Он је након потписивања низа споразума са Египтом рекао и да ће настојати да се српски инвеститори доведу у Египат, као и да су египатски инвеститори добродошли у Србију, али и да верује да у појединим областима може да се уради много тога по питању заједничке производње чиме бисмо запошљавали људе.

"Верујем да споразум и меморандум везан за права рада, радника, размени радне снаге, који је данас потписан, може много да донесе обема земљама по питању квалификација, али и добијања посла који су од интереса за обе земље", рекао је Вучић.

Истакао је да ће на политичком плану Србија и Египат одржавати сталне консултације о различитим питањима како би се помагали на форумима, заступајући сличне или истоветне интересе, рекао је Вучић.

Он је рекао да је синоћ разговарао са египатским министром инвестиција и трговине, да ће имати много састанака у Арапској лиги, од премијера и министара, представника парламента.

"Желим да вам кажем председниче Сиси да вам се дивим на начину на који водите земљу посебно имајући у виду окружење - Судан, Либију, присуство Хута, Сирију и све проблеме у Гази, Либан. Плус девет милиона избеглица, а да толико градите у земљи и правите нови главни град и северну обалу Египта. То заслужује посебно поштовање и срећан сам што сам много тога научио од вас. Желим да се тако развија и моја Србија", рекао је Вучић.

Он је нагласио да ће Египат у Србији увек имати поузданог и лојалног пријатеља, као и да се радује посети египатских министара Србији.

"Верујем да ћете и мој позив прихватити и доћи поново у Србију. Нека живи пријатељство Египта и Србије", закључио је Вучић.

Истакао је да смо успели после 2022. године и успостављања заједничке декларације о стратешком партнерству да данас буду потписани важни документи, укупно 10.412 тарифних линија за Србију и 6.075 тарифних линија за Египат.

Ел Сиси: Подржавамо Отворени Балкан

Председник Египта Абдел Фатах ел Сиси изјавио је данас да је са председником Александром Вучићем у Каиру разговарао о политичким и економским темама, додајући да је истакнута улога Србије у јачању сарадње и стаблности у региону.

Ел Сиси је рекао и да Египат подржава примену иницијативе Отворени Балкан и жели да се земље тог региона зближе и да ојача регионална стабилност.

"Дошли сте овде са својом делегацијом и ово је прва посета те врсте за 15 година", рекао је Ел Сиси на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем.

Он је подсетио на сарадњу две земље у оквиру Покрета несврстаних, истичући да Египат високо цени традицију и историју српског народа.

"Унапред се радујемо размени искуства и стручности за јачање мира и стаблиности у региону и свету. Залагања која смо данас показали и председник Вучић и ја потврђује наше заједничко стремљење да наставимо са замајцем који сведочи нашим билатералним односима после моје посете вашој пријатељској земљи 2022. године при чему гостопримство које сте ми показали и циљеви које смо постигли после те моје посете у различитим областима од политике, војне области, економије, осликвају наша заједничка уверења за заједницким темељима у циљу обихватног развоја односа Србије и Египта", рекао је Ел Сиси.

Он је рекао да су се током данашњих састанака сагласили о значају јачања сарадње у науци, затим и кроз Споразум о слободној трговини што ће ојачати трговнску сарадњу двеју земаља.

"Имамо комитете за економску и војну сарадњу што ће додатно ојачати сарадњу нарочито када је реч о инвестицијама у пољопривреди, туризму, информационим и телекомуникационим технологијама", рекао је председник Египта.

image