Србија и Балкан

Војници Србије увежбавају употребу борбених возила у мировним мисијама: Милош М-16 на тесту

"Милош М-16" је вишенаменско оклопно борбено возило точкаш погона 4x4 са даљински управљивом борбеном станицом са митраљезом 12,7 милиметара за дејство дању и ноћу
Војници Србије увежбавају употребу борбених возила у мировним мисијама: Милош М-16 на тесту© Vojska Srbije

Војска Србије увежбава коришћење оклопних возила "милош М-16" у бази "Југ" и на полигону Боровац код Бујановца, како би се потенцијално припремили за њихову употребу у мировној мисији УН у Либану, јавља портал Балканска безбедносна мрежа.

Употреба тих возила унапредила би мобилност и заштиту контигента српских мировњака који у мисији на подручју јужног Либана користе стара оклопна и теренска возила наслеђена од ЈНА.

Како је објављено на сајту ВС, обука се изводи на "вишенаменским возилима точкашима "милош", која ће у перспективи користити контингент ВС приликом реализације задатака у мировној операцији УН у Либану".

Увежбавано је савладавање препрека, управљање на тешко проходном терену, одржавање, уклањање кварова, руковање наоружањем и извршавање ватрених и тактичких задатака.

Слање оклопних возила "милош М-16" у Либан, први је најавио председник Србије Александар Вучић у Нишу 14. фебруара када је током обиласка наоружања Војске Србије, рекао начелнику Генералштаба Милану Мојсиловићу да за Либан пошаље "шест плус шест" оклопних возила "милош".

"Милош М-16" је вишенаменско оклопно борбено возило точкаш погона 4x4 са даљински управљивом борбеном станицом са митраљезом 12,7 милиметара за дејство дању и ноћу.

Покреће га амерички дизел мотор "куминс ИСБ 300" од триста коњских снага са аутоматским мењачем Алисон 3500 СП.

Војска Србије учествује у мировној мисији УНИФИЛ од децембра 2010. године. Прво је упућен један пешадијски вод, а касније је повећан број људи и јединица, па данас ВС у Либану има штабне официре, једну пешадијску чету у саставу шпанског контигента мировних снага, као и вод за заштиту снага који чува команду италијанског контигента у Либану.

Српски мировњаци у Либану од оклопних возила имају ВПБ М-86 (возило полицијско борбено) које потиче још из времена ЈНА и има оклоп који штити посаду од дејства лаког пешадијског наоружања.

Од теренских возила, ВС у тој мисији користи популарни теренац пух, такође наслеђен од ЈНА, с тим да је урађен комплетан ремонт возила пре слања у Либан. Пух није оклопљен, али има одличне возне карактеристике на терену.

Оклопно возило "милош" има, по наводима произвођача, одличне возне карактеристике и висок ниво оклопне заштите која посаду штити од дејства ватре из пиштоља, пушака, митраљеза и снајпера, као и нагазних мина и импровизованих експлозивних направа.

Осим ВС, корисници овог возила су и МУП Србије, Национална гарда Кипра и Жандармерија Сенегала.

image