Србија и Балкан

Весић препоручио скраћење радног времена због врућине, синдикат пита: Зашто само препорука?

Према наводима из смерница, опасност се везује уз 36 степени, али нигде није појашњено на којој то температури рад мора да се прекине јер је ту у игри превише фактора - од струјања и влажности ваздуха до тежине посла и здравља конкретне особе
Весић препоручио скраћење радног времена због врућине, синдикат пита: Зашто само препорука?© TANJUG/ Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture/ Goran Srdanov

Поводом препоруке министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горана Весића датој послодавцима, да организују другачије радно време, тако да између 11 и 16 сати радници на отвореном не раде уопште или раде у затвореним деловима зграде, евентуално у зградама које се налазе у сенци, данас се огласио Синдикат "Солидарност" који сматра да то не треба да остане на препоруци већ законској обавези.

Весић је данас у посети радницима "Београда на води" уједно поручио да радно време треба да организују тако да оно почне раније ујутру, а заврши се касније увече, као и да се, где год је могуће, организује трећа смена, као што је то случај на пројекту изградње националног стадиона.

"Биће екстремно високе температуре, на које нисмо навикли и људе треба заштитити. Грађевинска сезона је током лета, мора да се ради, али радно време треба да почне раније, чим сване, треба правити паузе током дана и радити што касније увече, по могућству уз смене током ноћи. То је моја молба свим послодавцима. Да водимо рачуна једни о другима и да заједно градимо Србију", истакао је Весић, који је донео доручак и освежење радницима и доручковао са њима.

Милош Баковић Јаџић, портпарол "Солидарности", наводи да је проблем то што и оно што јесте дефинисано – често се не поштује.

"Многи послодавци не доносе или не поштују Акт о процени ризика, а ту би требало да се попишу мере које ће предупредити топлотни стрес или удар код људи", истакао је он.

Подсетио је да је Управа за безбедност и здравље на раду објавила одавно Смернице за рад на отвореном при високим температурама, као и да је још 2007. године Влада доносила препоруке.

"Међутим, према наводима из смерница, опасност се везује уз 36 степени, али нигде није појашњено на којој то температури рад мора да се прекине јер је ту у игри превише фактора - од струјања и влажности ваздуха до тежине посла и здравља конкретне особе", указао је Баковић Јаџић, преносе агенције.

Он пита због чега се једноставно не допуни Закон о безбедности и здрављу на раду одредбом у којој обавезујемо послодавца на обуставу рада, барем на отвореном, у случају екстремно високих температура или макар скраћеног радног времена.

Милош Баковић Јаџић додаје да је проблем и то што нема ко да контролише препоруке које нису обавезујуће.

image