Србија и Балкан

Вучић: Са Египтом сарадња и на војном нивоу, ускоро афричка и азијска турнеја

Вучић је додао да су Азија и Африка континенти који најбрже расту и истакао да се нада да ће Србија да се припреми за све што следи, јер, како каже, предстоји бурна јесен на светском нивоу.
Вучић: Са Египтом сарадња и на војном нивоу, ускоро афричка и азијска турнеја© TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ bg

Председник Александар Вучића изјавио је данас у Каиру да је са председником Египта Абделом Фатахом Ал Сисијем разговарао о свим важним геополитичким питањима, али и о најконкретнијој билатералној сарадњи између две земље, као и да је посебно важно што је договорена сарадња на војном нивоу.

Такође, он је најавио да ће гледати да од јесени крене на једну већу афричку и азијску турнеју и истакао да о значају овог дела света говори и то што су председник Русије Владимир Путин, кинески председник Си Ђинпинг и јапански премијер недавно посетили седиште Арапске лиге које се налази у Египту.

На питање о важности посете Египту, рекао да Србија ради заједно са Мађарима, да за сада са том земљом имамо три заједничка представништва у свету, пре свега због смањења трошкова, као и да се договорио са мађарским премијером Виктором Орбаном да две земље покрију 80 до 90 одсто Африке дипломатским представништвима што заједничким што индивидуалним, као и да оснују заједничко спољно-трговинско представништво.

"Ми одавде увозимо калцијум, фосфат, највећи део нашег извоза односи се на дуван, како се то каже и цигарете Филип Морис су углавном највећи извозник у Египат. То ће све на нивоу ове године бити нешто више, око 120, можда 130 милиона евра, али то није довољно и ми верујемо да можемо да идемо и на 500 милиона, само је важно да видимо, да прво ми повећамо своје могућности и капацитете за извоз", рекао је Вучић новинарима.

Он је рекао и да постоји прилика за извоз меса, да би оно могло у неограниченим количинама да се извози, али да је проблем у Србији што људи неће да се баве сточарством тако да ће морати да се дају много веће субвенције за сточарство.

Он је додао да имамо велике прилике и да је после Кине уговор о слободној трговини са Египтом велики аманет људима који знају и који желе да развијају посао.

"Са нама је 40 компанија дошло овде и оне ће имати данас и сутра састанке и верујем да ћемо успети да направимо за будућност нешто више него што је то био случај до сада", рекао је Вучић.

О разговорима са Сисијем

"Разговарали смо о свим важним геополитичким питањима, али најконкретније о сарадњи Србије и Египта. Договарали смо како да повећамо трговинску размену, потврдили да имамо заједничке ставове по важним геополитичким питањима", рекао је председник Србије Александар Вучић, који се налази у Египту.

"Оно што је битно, то је да смо договорили и сарадњу на војном нивоу, војнотехничком, војноекономском, али и у питању преноса технологије сарађиваћемо истовремено, као и војно-војном нивоу", рекао је Вучић новинарима.

Додао је да је важан Споразум о слободној трговини, по којем 33,5 одсто српских производа ћемо моћи да извозимо у Египат без царине, као и 87 одсто пољопривредних значајно либерализовано.

"Укупно преко 10.400 тарифних бројева, за египатске производе ми смо обезбедили 6.075 тарифних линија за производе које могу да извозе у Србију без икаквих царина", рекао је Вучић.

Вучић се претходно састао са генералним секретаром Арапске лиге Ахмедом Абдулом Геитом  а који је разговарао о најважнијим глобалним питањима као и о могућностима за сарадњу.

"Разговарали смо и о могућностима за сарадњу са овом угледном организацијом, која својом снагом и озбиљношћу представља изузетно значајан фактор у међународним односима", написао је Вучић.

Посебно је захвалио представницима Арапске лиге, што, како каже, показује какав је однос Србије према 22 чланице Арапске лиге и обрнуто.

Вучић је додао да су Азија и Аfрика континенти који најбрже расту и истакао да се нада да ће Србија да се припреми за све што следи, јер, како каже, предстоји бурна јесен на светском нивоу.

"Видели сте да су Си и Путин долазили овде и увидели значај арапског света", додао је он.

Претходно је Вучић рекао да је са председником Египта сложио да је мир у свету најважнији, и да је председником Египта разговарао о свим видовима сарадње, и да ће ускоро бити одржане заједничке вежбе две армије.

У присуству председника Србије Александра Вучића и председника Египта Абдела Фатаха ел Сисија данас је у Каиру потписан Споразум о слободној трговини између две земље.

Споразум о слободној трговини потписали су министар унутрашње и спољне трговине Србије Томислав Момировић и министар за инвестиције и спољну трговину Египта Хасан ел Хатиб.

Након две године преговора, Споразум о слободној трговини између Србије и Египта обухватиће више од 16.000 производа који ће се извозити и увозити у Србији и Египат.

image