Србија и Балкан

Вучић: Јасно одакле ветрови дувају, али мора се избећи сукоб

Мирно сам реаговао не оптужујући никог и рекао да нико од нас на кугли земаљској не може да доноси одлуке, само Бог, изјавио је председник Србије коментаришући текст Мунире Субашић под насловом "Нека су Вучићева деца жива и сретна, а он нека очекује од Алаха казну"
Вучић: Јасно одакле ветрови дувају, али мора се избећи сукоб© FOTO TANJUG/ PREDSEDNIŠTVO SRBIJE

Не можемо ни да замислимо каква би била хајка да је неко из Србије за неког од представника друге државе рекао 'молим Бога да их казне', рекао је председник Србије Александар Вучић коментаришући текст Мунире Субашић из Мајки Сребренице за лист "Данас", под насловом "Нека су Вучићева деца жива и сретна, а он нека очекује од Алаха казну".

"Мирно сам реаговао не оптужујући никог и рекао да нико од нас на кугли земаљској, ни ја ни Мунира, нико не може да доноси одлуке, само Бог", додао је председник Србије који је изјаву за новинаре дао након званичних састанака које је имао у Египту.

Изненадио ме говор Бећировића, Хелез живи у коментарима својих обожавалаца

Говорећи о реакцији медија у региону на његово јучерашње обраћање нацији, у којима, како каже, нису тачно пренели његове речи, те извукли из контекста како је директно прозвао БиХ. Каже да су измишљали његове речи и да није рекао БиХ већ да више земаља заједно покушава да искористи ситуацију у Украјини не би ли увукли НАТО против Србије и не би ли кажњавали Србију.

"У загребачким медијима је то 'непрепричљива конференција', али опет нису пустили шта сам рекао. Подгорички медији ништа... Али кад се појави њихово саопштење онда га пустите у целини. Па онда објавите и изјаву госпође Субашић да видите како је племенита", казао је он.

На изјаве да његовог сина Данила "треба туширати уранијумом" каже да су се многе организације и удружења огласиле и стале у одбрану оних који срамно нападају Вучића и његову породицу, што му никако није јасно.

Српски председник је додао да Србија мора да буде веома опрезна и да мора да избегне сукобе јер мир, како је рекао, ради у корист свих, али највише у корист Србије и њених грађана. Он је то изјавио коментаришући говор председавајућег Председништва БиХ Дениса Бећировића на комеморацији у Сребреници. 

Вучић је то рекао да га је његов говор изненадио, али да је сасвим јасно одакле ветрови дувају.

"Да десет пута говорите о великосрпској државној политици, великосрпским протагонистима. Причате глупости о Српској академији наука и уметности, појма немајући шта је писало у Меморандуму", рекао је Вучић.

Додао је и да када се читају изјаве министра одбране БиХ Зукана Хелеза види се да су у питању изјаве особе која, како је рекао, "живи у коментарима својих обожавалаца и која појма нема са реалношћу".

"Са неким ко мисли да је пензија у Србији 190 евра, ко мисли да је плата у Србији 400 евра. Зато што читају те коментаре на својим порталима. Они не знају колико смо аутопутева урадили, зато што им је најлакше да себе лажу. Мисле да сам држао снајпер, а ја га у животу нисам узео. Док опет нека нова лаж не заживи у наредних 10-12 година", рекао је Вучић.

Сви се наоружавају

Он је напоменуо и да се у свету сви наоружавају и да не може никога да критикује због тога, као и да се Србија наоружава, јер, како је рекао, не може да чека да је неко згази.

Вучић је на питање новинара да је Словенија најавила да купује додатну војну опрему и да се наоружава, а у хрватским медијима се изражава забринутост, јер се њихове комшије наоружавају и наводи да купују француске хаубице и ракетне системе, да троше милионе евра, каже да сви то раде и да не зна зашто су забринути када су чланица НАТО и једни и други.

"Ваљда треба да буду срећни. Сви то раде. Шта очекујете друго. Сви се наоружавају и сви се опремају. Ништа не иде на светском тржишту као алва, баш ништа као што иде оружје и муниција. Не можете да произведете, шта год да произведете истог секунда, само ставите штанбиљ и оде", рекао је Вучић.

Он је додао да не можете да произведете, колико може да се прода.

"Скупо је и зато што фирме морају да праве велике профите. Тако да није то лако произвести, много је тешко и компликовано. Зато се ми мучимо, али као што видите и даље успевамо да производимо, да будемо пропорционално својој величини једна, не мала сила у производњи макар муниције", рекао је Вучић.

Што се оружја тиче, Вучић додаје да, производимо неке сложене системе, који нису безначајни, али још смо далеко од онога што би желео да види.

"Како да критикујем ове што се наоружавају, па немам кога да критикујем. Они се наоружавају, ми се наоружавамо, сви се наоружавају. Шта мисле да чекамо? Да чекам да нас неко згази, па ће сутра да измисле неки разлог, а прошли пут су измислили хуманитарну катастрофу", рекао је Вучић и додао да су разлози које су наводили за агресију на Србију били више него пародија, али и трагедија за нас, као мање и слабије, јер када је неко јачи може да измисли било који разлог.

Док се прича о Великој Србији, неки су формирали велику Независну државу Хрватску

Он је рекао и да неки из региона који стално постављају питања о Великој Србији су после Првог светског рата у коме је Србија изгубила 28 до 29 одсто становништва од држава које су учествовале у аустријским формацијама и у нападу и на нашу земљу постале силе победнице. А захваљујући Србији добиле широку аутономију у оквиру Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца а касније и Краљевине Југославије.

Вучић је рекао колико му је тешко да одржи и причу о Отвореном Балкану коју је подржао и египатски председник Ел Сиси и видео њен значај за разлику од многих из региона, али и да је за одговор на то питање неопходно разумети како су неки добили своје државе.

Навео је и да су својевремено, док се прича о Великој Србији, неки формирали велику Независну државу Хрватску и узели не само целу Босну и Херцеговину, већ и цео Срем, до Земуна.

"А никад нико није поменуо Велику Хрватску", рекао је Вучић и додао да су се сви они отцепили од Југославије и да су само Срби желели да живе у једној држави, а онда су за све криви.

image