Србија и Балкан

Вучић: Сигуран сам да можемо рачунати на подршку Египта у вези са КиМ

Што се тиче сукоба у Украјини, и Београд и Каиро желе исто: мир, рекао је председник Србије
Вучић: Сигуран сам да можемо рачунати на подршку Египта у вези са КиМ© FOTO TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ

Египат и Србија имају исти однос према сукобу у Украјини: желимо мир, рекао је председник Србије Александар Вучић који борави у Каиру у званичној посети овој земљи.

"Ми смо међу ретким земљама на које се и даље врши притисак да уведу санкције Русији. Разговарали смо и о питању резолуције о Сребреници и то на иницијативу председника Ел Сисија који је био врло коректан", додао је Вучић за РТС.

Како је напоменуо, две земље се труде да граде будућност, а једна од тема била је и Косово и Метохија.

"Египат је признао Косово, као што знате, али ту нема никаквих активности, никаквог озбиљног садржаја. Готово сам сигуран да ће тако остати и када је у питању чланство у међународним организацијама. Сигуран сам да можемо да рачунамо на подршку најмногољудније арапске земље, као што и они могу да рачунају на нашу подршку", истакао је Вучић.

Он је говорио и о трговинским споразумима са овом земљом, наводећи да чим наше две стране обаве свој посао, биће либерализован извоз српских свежих јабука, малина купина, боровница...

"Укупно преко 10.412 тарифних линија, ми смо за њих либерализовали 6.075 тарифних линија. Говеђе и јагњеће месо је оно што у сваком тренутку можемо да пласирамо, али када га будемо имали за сопствене потребе", рекао је Вучић.

Он је истакао да Европска унија јесте и биће најважнији спољнотрговински партнер Србије, али да ми морамо да гледамо своје интересе.

"Није нас ЕУ питала када ће да прави спољнотрговинске споразуме с Египтом, него је гледала своје интересе, као што и ми гледамо своје. Данас када почињу да секу неке од добрих винограда из Бордоа, да немају царине с Кином било би им много лакше. Ми такав споразум имамо. Треба да чекамо пет година да бисмо добили нулте царине, али до тада ћемо имати погодности за наше вино, ракије, а неки други ту прилику неће имати. Гледамо да урадимо све што можемо да за своју земљу, борићемо се за растућа тржишта пре свега и растуће економије, а најбрже расту Африка и Азија", истакао је Вучић.

Говорећи о војној сарадњи, он је додао да не би искључио да заједнички с Египтом радимо по тим питањима и формирању неких предузећа.

"То показује колико је висок ниво поверења између нас", закључио је Вучић.

image