Србија и Балкан

Црвени метео-аларм: У Ћуприји 41 степен, у Смедеревској Паланци и Великом Градишту 40 степени

Јутрос око 10 часова субјективни осећај топлоте у Ваљеву износио је чак 37 степени
Црвени метео-аларм: У Ћуприји 41 степен,  у Смедеревској Паланци и Великом Градишту 40 степени© FOTO TANJUG/ JOVANA KULAŠEVIĆ

У целој земљи на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно време.

Врелина није попуштала ни у раним вечерњим сатима, па је тако у 19 сати у Смедеревској Паланци измерено 39 степени, док је у Београду субјективни осећај био да је 40 степени, иако је било 36, показују подаци Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).  

У Ћуприји је у 19 сати било 38 степени, степен ниже измерен је у Великом Градишту, док је у Сомбору, Зрењанину, Кикинди, Крушевцу, Нишу и Зајечару било 36 степени.

У 16 часова је најтоплије било у Ћуприји где је у хладу измерен 41 степен, док је у Смедеревској Паланци и Великом Градишту жива у термометру досегла 40. подеок. 

У чак шест градова у 16 сати било је 39 степени: Крагујевцу, Неготину, Краљеву, Нишу, Лесковцу и Зајечару. У Београду за степен ниже, као и у Крушевцу, Новом Саду, Кикинди и Бачком Карловцу.

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) саопштио је да се на југозападу и југу Србије очекује ретка појава пљускова с грмљавином.

РХМЗ је раније у току дана упозорио да ће се веома изражен топлотни талас, уз дефицит падавина, наставити и у првој половини следеће седмице, када ће у већини места максималне температуре бити у интервалу од 35 до 40 степени и уз тропске ноћи у урбаним срединама.

Температура расте из часа у час и већ је у 14 сати достигла данашњи прогнозирани максимум од 40 степени у Ћуприји. Према подацима Републичког хидрометеоролошког завода, у Смедеревској Паланци и Великом Градишту измерено је 39 степени.

У Бачком Карловцу, Крагујевцу, Неготину, Краљеву, Крушевцу, Нишу, Лесковцу и Зајечару жива у термометру показује 38 степени.

Температура у Београду, Ваљеву и Врању износи 36 степени. На Копаонику је и даље најсвежије са 26 степени.

У 13 часова најтоплије је, такође било у Ћуприји, где је измерено 39 степени, док је температура у три града - Смедеревској Паланци, Великом Градишту и Крагујевцу достигла 38. подеок на термометру.

Температура од 37 степени измерена је у Бачком Карловцу, Куршумлији, Крушевцу, Нишу, Лесковцу и Зајечару.

Степен мање је у Краљеву, док је у српској престоници забележено 35 степени. На Копаонику је и даље најпријатније на 25 степени.

У подне најтоплије у Смедеревској Паланци са 38 степени. Степен мање измерено је у Великом Градишту, Ћуприји и Крушевцу, показују подаци Републичког хидрометеоролошког завода.

У 12 сати, 36 степени забележено је у Бачком Карловцу, Крагујевцу, Неготину, Нишу, Лесковцу и Зајечару.

Копаоник са 24 степена најпријатнији је тренутно, док се Сјеница "угрејала" на 30 степени.

Жива на термометру у 11 сати већ је достигла 36 степени у Смедеревској Паланци и Ћуприји.

У Кикинди, Бачком Карловцу, Крагујевцу, Великом Градишту и Крушевцу забележен је степен мање.

У Нишу и Зрењанину је 34, а у Београду 33 степена, док је најпријатније на Копаонику, где је измерено 24 степена.

Смедеревска Паланка најтоплија је у 10 сати са температуром од 34 степени.

У Бачком Карловцу, Београду, Крагујевцу, Великом Градишту, Крушевцу, Ћуприји и Нишу у исто време измерено је 33 степена.

И даље је "најсвежије" у Сјеници на "пријатних" 27 степени.

У 9 сати најтоплији су Београд и Зрењанин, где је жива у термометру достигла 32 подеок.

Степен мање измерено је у Бачком Карловцу, Ваљеву, Смедеревској Паланци и Ћуприји. 

Најпријатније се дише на Копаонику и Сјеници, где је измерено 22 степена Целзијуса.

У Србији је у 8 сати јутрос најтоплија опет била српска престоница са температуром 31 степен Целзијуса, показују подаци РХМЗ. 

У Зрењанину, Кикинди, Крагујевцу, Смедеревској Паланци било је 29 степени, а у Новом Саду, Лозници, Ваљеву и Ћуприји 28 степени Целзијуса.

Најсвежије је било у Сјеници, где је измерено 19 степени.

У Србији се топлотни талас наставља и данас, као и почетком следеће седмице, и даље са максималним температурама од 35 до 40 степени Целзијуса и уз тропске ноћи у урбаним срединама.

Током ноћи температура у Вршцу није се спустила испод 32. 

Према најави метеоролога, у другој половини следеће седмице, од 17. јула, очекује се мањи пад температуре и то прво у северним, западним и централним пределима Србије, али ће се и даље задржати веома топло време, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Упркос мањем освежењу, велика је вероватноћа да ће се и надаље продужити период са тропским данима, у већим урбаним срединама и тропским ноћима, уз дефицит падавина.

image