Србија и Балкан

Нови инцидент на мосту на Ибру: Албанац флашом гађао српске новинаре

Новинарка "Политике" добила је посекотину на нози
Нови инцидент на мосту на Ибру: Албанац флашом гађао српске новинаре© Konstantinos Zilos/NurPhoto via Getty Images)

На главном мосту на Ибру у Косовској Митровици један Албанац је физички напао и флашом гађао новинарку "Политике" Биљану Радомировић и новинара "Јединства" Зорана Влашковића који су били на задатку.  Мушкарац је, како јавља "Политика" био у видно алкохолисаном стању.

Радомировић је задобила лакше телесне повреде у виду посекотине на нози, а брзом интервенцијом италијанских карабињера који били  близу места инцидента санирана је повреда.

Албанац који је изазвао инцидент се убрзо удаљио ка јужном делу града.

Иако двоје новинара, и на инсистирање карабињера, нису желели да се позове тзв. косовска полиција, патрола се убрзо појавила, како се испоставило, на позив карабињера, као и возило Хитне помоћи.

Припадник тзв. косовске полиције рекао је да је нападач одраније познат полицији, додајући да ће они "предузети све законске мере".

Удружење новинара Србије (УНС) са огранком на Косову и Метохији осудило је синоћњи физички напад на новинаре и захтевало да се нападач најстроже казни.

На главном мосту на Ибру, који раздваја северни део града, где живе углавном Срби, и јужни део града насељен Албанцима, даноноћно дежурају припадници италијанских карабињера из састава Кфора, а цео мост је под видео-надзором.

Недавно су, припадници привремених приштинских институција најавили и да ће главни мост на Ибру, "бити отворен веома брзо", што је изазвало велику узнемиреност локалних Срба, будући да је на мосту до сад забележено и више од хиљаду етнички мотивисаних напада са југа на север.

image