Србија и Балкан

У Смедеревској Паланци данас најтоплије 40 степени: Још једна тропска ноћ пред нама

Веома изражен топлотни талас, без падавина, наставља се и у првој половини ове седмице, када ће у већини места максималне температуре бити од 35 до 40 степени Целзијуса и уз тропске ноћи у урбаним срединама
У Смедеревској Паланци данас најтоплије 40 степени: Још једна тропска ноћ пред нама© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Према извештају Републичког хидрометеоролошког завода у 18 часова најтоплије је у Смедеревској Паланци, Кикинди и Великом Градишту, где је измерено 39 степени, а степен ниже је забележено у Новом Саду, Зрењанину, Крагујевци и Неготину. 

У Београду је у 18 часова измерена температура 36 степени, а најсвежије је било на Копаонику где је измерено 24 степена.

У целој земљи на снази је и даље црвени метео-аларм. 

Истовремено, РХМЗ упозорава на веома изражен топлотни талас, уз дефицит падавина, који се наставља и у првој половини ове седмице, када ће у већини места максималне температуре бити у интервалу од 35 до 40 степени уз тропске ноћи у урбаним срединама.

Пад температуре, наводи се, очекује се тек од суботе.

Још јутрос било паклено

У 9 часова, према званичним мерењима РХМЗ, температура је у Неготину већ премашила 30 степени, те је измерен 31 степен Целзијуса. Само степен ниже измерен је на Палићу, у Банатском Карловцу, Смедеревској Паланци и Крушевцу. У Београду је жива у термометру, у 9 сати, достигла 29 степени, иако је субјективни осећај као да је 31 степен.

Веома изражен топлотни талас, уз дефицит падавина, наставља се и у првој половини ове седмице, када ће у већини места максималне температуре бити у интервалу од 35 до 40 степени Целзијуса и уз тропске ноћи у урбаним срединама.

У целој земљи на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно време.

Од петка, 19. јула, у северним, западним и централним, а од суботе, 20. јула, и у осталим крајевима Србије мањи пад температуре са кишом, пљусковима и грмљавином, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод.

Чини нам се да је топлије него што метеоролози мере. Ради се о томе да се код нас као и у целом свету температура мери у метеоролошком заклону - то значи у хладу, два метра изнад зелене површине.

На бетону, међу зградама и клима уређајима знатно је топлије, можда и десетак степени.

Врело и у региону

У свим земљама региона и данас су на снази упозорења од високих температура услед врелог афричког таласа који данима траје, а изгледан крај и захлађење се могу очекивати тек за десетак дана.

Прогнозирана температура ваздуха у Хрватској је између 30 и 35, у Далмацији понегде до 37 степени.

За данас је на снази црвено упозорење за Славонију, ријечко и сплитско подручје, док је за остатак земље на снази наранџасто упозорење. Температура мора креће се од 24 до 27 степени Целијуса.

Локално је и за данас најављено невреме са грмљавином и обилним падавинама, какво је синоћ било у Осијечко барањској жупанији, где јак ветар рушио стабла, па су интервенисали и ватрогасци.

И у деловима БиХ данас ће, према прогнози метеоролога, температура достизати до 41 степен, углавном на југу земље, али ће бити и локалних пљускова изоловано. Температура мора у Неуму јуче је износила је 29 степени.

Вруће са температуром до 40 степени биће данас и у појединим деловима Црне Горе, на приморју, док ће, према најавама, у Подгорици бити за степен два више.

Температура мора је 26 степени. УВ индекс врло висок - 10.

Веома топло биће и у Северној Македонији, у појединим деловима до чак 43 степена.

Метеоролози упозоравају на веома висок УВ индекс - 10.

image