Србија и Балкан

Северна Митровица: Одличан одзив будућих бруцоша

Универзитет у Приштини састоји се од Природно-математичког, Правног, Филозофског, Економског, Учитељског, Медицинског, Пољопривредног факултета, Факултета за спорт и физичко васпитање и Факултета техничких наука
Северна Митровица: Одличан одзив будућих бруцошаGetty © NurPhoto / Contributor

Универзитет у Приштини са привременим седиштем у Косовској Митровици задовољан је одзивом свршених средњошколаца и након првог уписног рока у јуну месецу бележи тренд пораста интересовања и броја студената, упркос ситуацији на северу КиМ у протеклој години.

Проректор за наставу и студентска питања Владимир Боранијашевић подсећа да је тај универзитет један од државних универзитета Републике Србије, под којим функционише 10 факултета у Северној Митровици, Лепосавићу и Лешку.

"Укупно је акредитованих 103 студијских програма, на свим факултетима и свим нивоима студија. Наш универзитет издваја квалитетан кадар и наставници, конкурентни и модерни студијски програми, наше топло гостопримство и идеални услови за боравак и студирање на нашем кампусу", каже Боранијашевић.

"Велики број кандидата се пријавио за скоро све студијске програме. Надамо се да ће сви кандидати који су полагали пријемни испит и уписати студијске програме нашег факултета, остати у Косовској Митровици и остати у нашој средини", поручује он.

Универзитет у Приштини састоји се од Природно-математичког, Правног, Филозофског, Економског, Учитељског, Медицинског, Пољопривредног факултета, Факултета за спорт и физичко васпитање и Факултета техничких наука, а ове школске године поједине Катедре привукле су доста средњошколаца који су након полагања пријемног испита постали бруцоши на некој од ових високошколских установа.

Декан Економског факултета Тања Вујовић истиче да је установа, на чијем је челу, са дугом традицијом и многим генерацијама академских грађана.

"Основани смо још давне 1961. године и ова је већ 64. генерација студената коју уписујемо. Могу да кажем да смо задовољни уписом, с обзиром на општу ситуацију, интересовање је веће него прошле године. Можда је то и резултат озбиљне кампање који смо водили", каже Вујовићева.

Та кампања, како објашњава, подразумевала је обилазак средњих школа на територији Косова и Метохије и добар део школа у Централној Србији, односно места која гравитирају око факултета.

"Можемо да кажемо да смо задовољни интересовањем. За наш факултет, иначе на основним академским студијама, акредитован је један студијски програм, посебна економија, где се студенти након друге године одлучују за један од модула, финансије, банкарство и рачуноводство или маркетинг и менаџмент. Тако да ће студенти тек после друге године да се определе за модул, ка коме имају више интересовања и претензија", наводи она.

Статистика коју је овај факултет урадио, каже Вујовићева, обухвата у својој анализи последњих 10 година уписа, а показује да тренд и интересовање варира од године и дешавања на КиМ.

"У зависности од ситуација, знате да увек се некако нешто деси пред сам упис, али ова година изненађујуће била заиста добра. То су углавном деца са територије Косова и Метохије, мада око 20 посто студената имамо и из Рашке, Алексинца, Ниша, Ужица, Ариља и других места. Могу да кажем да смо задовољни и квалитетом студената који су имали 4,04 просечену оцену као средњошколци који су конкурисали за наш факултет. Тако да очекујемо једну добру генерацију која ће сигурно постићи добре резултати", поручује Вујовићева.

Шеф службе за студије и студентска питања Милош Деновић каже да Природно-математички факултет нуди шест одсека који су врло интересантни за студенте и за свршене средњошколце.

"Што се тиче за заинтересованости свршених средњошколаца, претходних година та заинтересованост је највише била за информатику, мада ни остали одсеци нису имали мањи број интересовања. Наравно, тај тренд прати тренд у централном делу Србије. Ту мислим на физику и хемију, и могу слободно да кажем да је ове године интересовање постоји за та два одсека, имајући у виду да ту увек постоји мањи број заинтересованих студената, али можемо да кажемо да ове године и ту имамо значајно повећање", истиче он.

Свршени средњошколци су заиста заинтересовани за ПМФ и постоји један континуитет у односу на претходне школске године, а Деновић појашњава да у другом уписном року долази још студената који су имали жељу да пробају нешто друго или оду мало даље.

"Највећи део капацитета је попуњен, између 60-70 посто је попуњено у првом уписном року. То је добро, зато што је то неки континуитет у односу на претходне године, јер постоји заинтересованост студената за друге факултете и за друге универзитете. У септембру ће бити други уписни рок, и овом приликом позивам све заинтересоване свршене средњошколце који нису изабрали факултет или желе да студирају више факултета да се пријаве, да прате наш сајт и у датим терминима да се пријаве за ови упис на наш факултет", каже он.

Према статистици, факултет уписују како свршени средњошколци са територије КиМ, тако и свршене средњошколце из Централне Србије.

2Заиста, из године у годину, имамо заинтересоване средњошколце који се јављају из других региона, како из региона Централне Србије, тако из региона Западне Србије и Источне Србије. Могу да слободно да кажем да је ту заинтересованост сваке године константна. То је за нас много битно, зато што то показује да смо ми конкурентни на тржишту у односу на остале факултете, односно универзитете", поручује Деновић.

Северна Митровица и Лепосавић познати су као студентски градови, управо због доброг Студентског центра, који се састоји од шест домова у Северној Митровици, два дома у Лепосавићу и домом у Звечану и Блацу.

Домови су опремљени читаоницама, ТВ-салама, библиотеком, савременим студентским клубом, Студентским интернет центром, теретанама и Студентском поликлиником, а око 1.770 студената годишње остварује право на њих. Поред домова, у склопу Студентског центра налазе се и мензе.

Значајна пажња се посвећује култури, спорту и рекреацији студената. Годишње се просечно организује стотинак културно-уметничких, спортских, туристичких и едукативних програмских садржаја, на којима су гости еминентна имена српске и међународне културне сцене.

Универзитет у Приштини својом историјом и бројем студената представља најзначајнију високошколску установу на простору КиМ и као таква има веома важну улогу у систему високошколског образовања у Србији, са значајним утицајем на економски, социјални и културни развој, као и развој друштва у целини.

image