Србија и Балкан

Дачић: БИА и МУП ће надзирати вехабије

Министар унутрашњих послова каже да није утврђено да иза напада на израелску амбасаду стоји шира организација
Дачић: БИА и МУП ће надзирати вехабије© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg

Није утврђено да је шира организација учествовала у припреми терористичког напада у коме је теже повређен припадник Жандармерије Милош Јевремовић испред амбасаде Израела у Београду, истакао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Дачић је новинарима рекао да је тешко спречити појединачне акције вехабија.

"Зато је битно да постоји један степен надзора над припадницима и активностима вехабијског покрета. Безбедносно-информативна агенција, чија је то примарна надлежност, заједно са Министарством унутрашњих послова и другим безбедносним службама бавиће се тиме у наредном периоду", рекао је министар полиције.

Додао је да је један од вођа вехабија, који је у бекству на Косову и Метохији, поручио да ће се "Алах осветити нашим најмилијима" – односно припадницима МУП-а и онима који су учествовали у хапшењима.

"Тако да они несумњиво представљају претњу. Они представљају претњу највише за Бошњаке, односно за оне муслимане који се не слажу са њиховим уверењима и ми ћемо наставити даље да их пратимо", истакао је министар унутрашњих послова.

Потпредседник Владе Србије потврдио је данас да је из Северне Македоније стигао телефонски захтев за помоћ због великог броја пожара на територији те земље.

"Нисмо још добили званичан позив, али смо телефонски разговарали. Затражили су из Северне Македоније да им помогнемо са гашењем пожара. Има таквих захтева и из Републике Српске. Мислим да имамо довољно капацитета да у исто време помогнемо у две државе, у хуманој акцији гашења пожара", рекао је Дачић.

Он је нагласио да ће Србија послати хеликоптере за гашење пожара, и додао да не жели да то буде оцењено као "слање хеликоптера због остваривања војне доминације".

Дачић се осврнуо и на извештаје да је током одржавања фестивала Егзит преминуо један младић, па је навео да МУП и даље упозорава на велики ризик од наркотика, посебно за младу генерацију.

"Ја сам посетио Егзит, има и других масовних догађаја овог лета. Улога полиције је таква да морамо да обезбедимо, не само јавни ред и мир, већ смо обезбедили и чамце за речну полицију у Новом Саду, пошто је Нови Сад један од градова где је то заиста неопходно", рекао је Дачић и додао да је већ прве ноћи спашено неколико људи који су скочили са моста.

image