Србија и Балкан

Како да нас клима охлади, а да не експлодира: Када је треба искључити и на колико?

Мајстори апелују да је веома важан сервис клима-уређаја како не би дошло до нежељених последица
Како да нас клима охлади, а да не експлодира: Када је треба искључити и на колико?Getty © Witthaya Prasongsin

У Србији топлотни талас траје данима, једва чекамо да уђемо у климатизовану просторију како бисмо се расхладили и побегли од врућине, а многи не знају да клима-уређаји могу да направе и штету, јер могу да се запале, као и да је њихов сервис веома важан.

Наш читалац Горан нам је послао фотографије његове спољне јединице која је експлодирала.

Такође, јуче је избио пожар на Канаревом брду, који је започео на петом спрату када се запалила спољашња јединица клима-уређаја на тераси. Ватра се брзо проширила на суседни стан, као и на стан на шестом спрату.

Ми смо контактирали сервисе клима-уређаја и питали их – како да нас клима охлади, а да се не догоди нека нежељена ситуација.

Мајстори који су нам се јавили на телефон, иако су били веома заузети, рекли су нам да се нису досад сусрели са случајем да се клима запалила или експлодирала.

"Постоји та могућност, могуће је да се кондензатор запалио, а могуће је да су у питању лоше инсталације", рекао је мајстор Миша К. за РТ Балкан и додао да он досад није имао тих случајева.

Из другог сервиса су нам рекли да је најважније редовно одржавати клима-уређаје, као и да је веома важно ко уграђује климу, да то треба да уради увек овлашћени сервис, као и стручни мајстори.

Клима-уређаји, како истичу, ако су правилно одабрани, инсталирани и одржавани, приликом хлађења не би требало да направе никакав проблем корисницима.

"Клима може нон-стоп да ради, али је ипак треба гасити после неколико сати рада, посебно ако се спољна јединица налази на сунчаној страни", истичу из сервиса.

"Ако је клима-уређај 12-ица, имате стан од 100 квадрата, а температуру подешену на 22-23 степена, она ће радити константно и биће оптерећена", објашњавају.

Такође, кажу и да је препоручена температура на коју треба подесити клима-уређај 8-9 степени мања од спољашње, али да у овим условима то није могуће.

"Сада је напољу 40, тако да не можете да ставите да у стану буде 30 степени, мора нижа температура да буде, али треба пазити и гасити је с времена на време", истичу из сервиса и додају да се ни они нису сусретали да се клима некоме од њихових клијената запалила.

Немогуће доћи до мајстора за клима-уређаје

Ових дана због тога што су у Србији екстремне температуре немогуће је доћи до мајстора за клима-уређаје. На већину бројева телефона сервиса које смо окренули нико се не јавља или су заузети, а оне које смо добили рекли су да су у послу или на мердевинама и да их назовемо касније.

image