Србија и Балкан

Момировић: Споразум с Египтом шанса за српске пољопривреднике

Споразум ће обезбедити и неколико хиљада радних места, као и веће цене посебно за узгајиваче воћа, истакао је министар унутрашње и спољне трговине
Момировић: Споразум с Египтом шанса за српске пољопривреднике© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bg

Споразум о слободној трговини између Србије и Египта представља велику шансу за српске пољопривреднике, с обзиром на то да им се на овај начин отвара тржиште које броји више од 106 милиона становника, изјавио је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

Либерализација за пољопривредне производе почеће одмах по ступању Споразум на снагу, споразум ће важити од дана ратификације како у српском, тако и у египатском парламенту.

"За пољопривредне производе он одмах постаје ефективан. Одмах се или скидају комплетно царинске стопе или се оне умањују. Споразумом је покривено 87 одсто пољопривредних производа, од тога 50 одсто се одмах скида са царинске листе", објаснио је Момировић за Танјуг.

Споразум ће у наредним годинама обезбедити и радна места за неколико хиљада новозапослених, али и веће цене за домаће пољопривреднике, посебно узгајиваче воћа.

Према његовим речима, Србија има производе који недостају Египту, а наша земља жели јефтиније да увози цитрусе, ананас, манго и остало јужно воће.

"Нема сумње да ће трговина с Египтом већ следеће године порасти за педесетак милиона евра, да ћемо за неколико година имати трговинску размену од око 300 милиона евра. Прошле године она је била на нивоу 80 милиона, али је била нестабилна", рекао је Момировић.

Министар је истакао да је ово прилика и за фармацеутску и за грађевинску индустрију, а пре свега за произвођаче у области керамике.

На питање да ли ће овај споразум отворити Србији пут ка сарадњи с другим афричким земљама, Момировић је рекао да нема сумње да Египат има јак политички и економски утицај на Либију, Судан и целу арапску зону.

"Кроз Египат ви освајате сва та тржишта", прецизирао је он, те подсетио да поред Србије, једино Турска има билатерални споразум с Египтом.

image