Србија и Балкан

Избори који још трају: Како је Чачак ушао у седму недељу без нове власти

Градска изборна комисија у Чачку још није прогласила коначне изборне резултате, јер још трају процеси поводом жалби опозиције пред Вишим судом. За то време опозиција је прогласила свог кандидата за градоначелника
Избори који још трају: Како је Чачак ушао у седму недељу без нове власти© Plus Production/ATAImages

Док је већина Србије већ сметнула с ума да су у јуну одржани локални избори, те се ових дана више бави питањем како да нађе спас од врућине, у једном граду и даље није јасно ко је победио.

Чачак још није добио нову градску управу јер се тамошња опозиција жалила Градској изборној комисији и Вишем суду. Рок да се прогласе коначни резултати због тога је померен, па се исход избора налази на релацији ГИК – Виши суд.

Опозиција је не чекајући да на резултате буде стављена тачка одлучила да прогласи свог кандидата за градоначелника – адвоката Ивана Ћаловића, иначе лидера Групе грађана "Истина и част".

Повод да сумња у изборне резултате опозиција види у томе што је досадашњи председник Oпштине Милун Тодоровић у изборној ноћи у штабу прогласио победу наводећи да је коалиција око СНС-а освојила више од 53 одсто гласова, док је Градска избора комисија након пребројавања гласова саопштила да је СНС освојио нешто више од 50 одсто.

Некадашњи лидер Двери Бошко Обрадовић, који се вратио у родни Чачак, тврди да су се између изборне ноћи и оглашавања ГИК-а штеловали резултати.

"Власт је произвољно прогласила победу, почевши од 55 па о 50,25 одсто. Извршили смо увид у бирачке спискове и пронашли велики број неправилности", каже носилац листе "Чачак против насиља" Душко Брковић.

Огласио се и самопостављени градоначелник Ћаловић поручивши да ће вратити достојанство Чачанима.

"Апелујем на челнике СНС-а у Чачку и Београду да се помире са чињеницом да су доживели пораз на локалним изборима у срцу Србије, у нашем Чачку", рекао је Ћаловић.

Представљање опозиционог градоначелника актуелни председник општине Милун Тодоровић назвао је политичким перформансом са циљем да пролонгира формирање Скупштине Чачка и извршних органа.

Напомиње да је опозиција имала више од 600 контролора на 104 бирачка места у Чачку, те да су они бројали гласове и потписивали записнике.

Тодоровић поручује да неће бити нових избора, те да ће власт убрзо бити формирана.

"Када се буду исцрпеле све формалне могућности опозиције за одлучивање судова имаћемо и коначне резултате, након чега ће председник Скупштине заказати конститутивну седницу", рекао је Тодоровић.

И даље актуелни председник Скупштине Игор Трифуновић оптужио је опозицију да подноси притужбе и жалбе на изборни процес на свака 72 сата јер "познају процедуралне зачкољице, зато што у својим редовима имају доста правника", те да тиме опструишу формирање новог скупштинског сазива.

image