Србија и Балкан

Фали ти један папир, а можда и два: Конаковић спречава авион МУП-а Србије да гаси пожар у Српској?

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске активни су од јуче на пожаришту на територији општине Гацко са једним хеликоптером типа "коала". Реч је о веома неприступачном терену, а гашење омета јак ветар и изузетно висока температура ваздуха
Фали ти један папир, а можда и два: Конаковић спречава авион МУП-а Србије да гаси пожар у Српској?Getty © John W. Banagan

Кабинет српског члана Председништва БиХ Жељке Цвијановић упутио је допис-ургенцију министру иностраних послова у Савету министара Елмедину Конаковићу у коме траже да хитно и без одлагања одобре долазак и прелет хеликоптера МУП-а Србије да би помогао гашење пожара на подручју општине Гацко, те да тако покаже одговорност према животу људи.

Према сазнањима Срне, у допису је наглашено да хитне ситуације захтевају хитне реакције, те да у овом моменту нема места политици и међунационалним разрачунавањима, јер су људски живот и имовина апсолутни приоритет.

Из Кабинета су нагласили да су добили сазнања да МИП још није одобрио прелет и долазак хеликоптера МУП-а Републике Србије који би помогао у гашењу ватре, а самим тим и у санирању материјалне штете и евентуалних несрећа које могу настати ако се у најскоријем периоду пожар не стави под контролу.

На другој страни, министар Конаковић пребацује одговорност на Министарство саобраћаја и Министарство одбране, иако је МИП надлежан за тражење дозвола и одобрење, па тиме ризикује да пожар поприми веће размере.

Наиме, Конаковић је цинично поручио за "Аваз" да ће, након што се врати из САД, "прво обезбедити едукацију за све државне службенике који не познају надлежности појединих институција у својој земљи, па за све проблеме окривљују Министарство спољних послова Босне и Херцеговине", алудирајући на то да је процедура другачија.

"Добили смо захтев из Републике Српске, чини ми се да се ради о Цивилној заштити и као и у свим другим случајевима наше дежурне службе примају ову врсту захтева и прослеђују га надлежним институцијама на поступање. Захтев за долазак кадета упутили смо Граничној полицији, а овај допис Министарству саобраћаја и комуникација и Министарству одбране Босне и Херцеговине. 

Конаковић је указао да Министарство саобраћаја, уз претходно добијену сагласност Министарства одбране Босне и Херцеговине, издаје нам ову врсту дозволе "коју ми онда само прослеђујемо даље".

"Министарство спољних послова нема овлашћења да одобрава или забрањује, нити да предузима било какве даље активности, осим да комуницира између ових институција", казао је Конаковић.

Међутим, у Службеном гласнику БиХ стриктно пише да летење државних ваздухоплова друге државе одобрава Министарство спољних послова БиХ, које подноси захтев Министарству комуникација и транспорта БиХ за издавање посебне дозволе и истовремено упућује захтев Министарству одбране БиХ за издавање сагласности.

Подсећања ради, хеликоптер МУП-а Србије дошао је у БиХ у јуну, али је изазвао низ реакција и био је под посебном пажњом због "Свесрпског сабора".

Гогановић: Нема места оваквим поступцима

Заменик министра одбране у Савету министара БиХ Александар Гогановић апелује да се сарајевски политичари уразуме и угледају на Северну Македонију.

"Када су у питању ситуације као што је ова, заиста нема места оваквим реакцијама и покушајима политичког Сарајева да 'пребацивањем лоптице у туђе двориште' одуговлаче процедуру издавања дозволе", рекао је Гогановић за РТ Балкан, додајући:

"Министар Конаковић треба само да испоштује законску процедуру и да поступи у складу са законом. Важно је да будемо одговорни као држава и да поступимо као Северна Македонија, где су при гашењу пожара у помоћ притекле хеликоптерске јединице Србије, Црне Горе, Словеније и Хрватске и нико није правио проблем."

Гогановић је нагласио да је најважније сачувати људе и њихову имовину, али и спречити даље ширење пожара, будући да би због временских услова и неприступачног терена, читава ситуација могла да поприми много веће и трагичније размере.

Припадници Хеликоптерског сервиса Републике Српске активни су од јуче на пожаришту на територији општине Гацко са једним хеликоптером типа "коала". Реч је о веома неприступачном терену, а гашење омета јак ветар и изузетно висока температура ваздуха.

Овако широку пожаришну линију веома је тешко локализовати ангажовањем само једног хеликоптера, који је јуче до 12 часова избацио 25 тона воде, и с тога је помоћ хеликоптера из Србије неопходна.

И док пилоти Хеликоптерског сервиса гасе пожар и врше медицинске евакуације пацијената, за то време запослени у МИП-у не реагују.

image