Србија и Балкан

Сутра полећу руски хеликоптери: Србија упућује помоћ Северној Македонији у гашењу пожара

Припадници МУП-а Србије ће бити ангажовани на гашењу пожара на планини Серта у угроженом подручју у општинама Неготино, Конче и Штип, каже Ивица Дачић
Сутра полећу руски хеликоптери: Србија упућује помоћ Северној Македонији у гашењу пожара© FOTO TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Србија ће упутити помоћ Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације МУП у гашењу шумског пожара у Северној Македонији, саопштио је данас министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

Он је у саопштењу навео да се помоћ упућује на основу захтева Владе Северне Македоније за пружање помоћи у гашењу шумског пожара.

"Хеликоптер за гашење пожара Камов К-32 капацитета 5 тона воде са 7 припадника Министарства унутрашњих послова, Хеликоптерске јединице и припадником Сектора за ванредне ситуације, креће сутра у пут Републике Северне Македоније", додао је Дачић.

Објаснио је да ће припадници МУП-а Србије бити ангажовани на гашењу пожара на планини Серта у угроженом подручју у општинама Неготино, Конче и Штип.

Дачић је раније данас изјавио да је из Северне Македоније телефоном стигао захтев за помоћ због великог броја пожара који су избили на територији те земље.

Влада Северне Македоније прогласила је раније кризну ситуацију због великог броја пожара на територији те земље, а одлучено је да због топлотног таласа кризна ситуација траје 30 дана.

Највећи пожари су у Неготинском и на планини Серта.

Председник Владе Републике Северне Македоније Христијан Мицкоски је новинарима у Охриду данас рекао да ће у наредна два дана ситуација са пожарима у земљи бити потпуно под контролом.

Он је рекао да се очекује помоћ из Србије, Црне Горе и Словеније, а да је из Турске помоћ већ стигла.

Мицкоски је рекао да су из Турске одмах стигла два авиона и један хеликоптер за гашење пожара.

"Пошто је реч о неприступачним регионима, у овом тренутку није потребна друга подршка осим авиона. Очекујемо помоћ и подршку Србије, Црне Горе, Словеније и ценимо да ће у наредна два дана то бити стављено под контролу. Да грађани буду мирни, потпуно контролишемо ситуацију, данас имамо појачања са летелицама које ће моћи да извлаче, воду из Дојранског језера, посебно у Новом Селу. Имамо план за сутра и прекосутра ће посао бити потпуно под контролом", рекао је Мицкоски, пренели су скопски медији.

Од данас забрањено кретање шумама у РСМ, казна од 1.500 до 2.000 евра

У Северној Македонији је данас ступила на снагу одлука о забрани кретања шумама, а физичка лица затечена у кршењу ове одлуке биће кажњена од 1.500 до 2.000 евра.

Сагласност за доношење ове одлуке дало је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Северне Македоније, на захтев Јавног предузећа "Националне шуме".

Таква сагласност се даје у складу са Законом о шумама, због повећане опасности и спречавања шумских пожара на отвореном простору.

"Потпуна забрана кретања у шумама и шумском земљишту уводи се на територији којом газдује ЈП 'Националне шуме', а почиње од данас, 15. јула и трајаће до дана њеног укидања. Забрана кретања се односи на периоду од 06:00 до 20 часова. Потпуна забрана кретања у шумама трајаће до процене да је смањен ризик од шумских пожара. Кретање у шумама биће дозвољено само уз писмено одобрење зависних предузећа ЈП 'Националне шуме', за подручје којим газдују", наводи се у саопштењу Министарства шумарства.

За непоштовање ове забране, физичка лица која буду затечена биће кажњена новчаном казном од 1.500 до 2.000 евра у денарима, пренели су скопски медији.

image