Србија и Балкан

Србија и данас гори, упаљени сви аларми: У 18 часова у Београду 40 степени, у Ћуприји чак 41

До краја седмице очекује се постепени мањи пад температуре
Србија и данас гори, упаљени сви аларми: У 18 часова у Београду 40 степени, у Ћуприји чак 41© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Према подацима РХМЗ-а, у 18 часова најтоплије је у Ћуприји, где је измерен 41 степен. Веома је  топло и Београду и Смедеревској Паланци у којима је тренутно 40 степени.

У Новом Саду, Нишу, Крагујевцу, Зрењанину, Кикинди, Великом Градишту, Смедеревској Паланци, Неготину, Крушевцу и Лесковцу измерено је 39 степени.

У Србији ће данас бити најтоплије са максималним температурама од 36 до 41 степен Целзијуса, а сутра се очекују температуре од 35 до 39 степени, саопштио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

До краја седмице очекује се постепени мањи пад температуре, па ће се највише дневне температуре у већини места кретати у интервалу од 32 до 38 степени и уз тропске ноћи у урбаним срединама.

Упозорење за подручје Београда на изражен топлотни талас

Данас (16.07.) биће најтоплије са максималном температуром око 40 степени, а сутра (17.07.) се очекује око 37. Затим до краја ове седмице (18-21.07.) постепени мањи пад температуре, па ће се највише дневне температуре кретати у интервалу од 33 до 36 степени и уз тропске ноћи, наводи се на сајту РХМЗ.

У целој Србији на снази је црвени метео-аларм, који означава врло опасно време.

Упозорење "Батута": Опасни временски услови

Институт за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут" упозорио је данас да су у 15 градова Србије прогнозиране максималне температуре између 38 и 41 степен наводећи да то представља опасне временске услове.

Како су саопштили из "Батута", овакви услови представљају повећану вероватноћу за наступање тежих манифестација топлотног удара, попут топлотног осипа, топлотног едема, топлотне синкопе, грчева, топлотног исцрпљења и топлотног удара.

На основу најновијег прогностичког материјала очекује се да топлотни талас траје до 19. јула на већини територије Србије, док у деловима јужне и западне Србије постоји потенцијална опасност од високих максималних дневних температура ваздуха.

Такође, могућ је почетак наредног топлотног таласа у периоду од 22. до 24. јула, на територији града Београда, на северу, североистоку и северозападу земље.

Прогнозиране вредности максималне дневне температуре ваздуха биће у категорији веома опасне и опасне појаве у периоду од 15. до 19. јула у већем делу Србије, а до 19. јула у централним, источним и јужним деловима, (изузев у планинским областима, као и појединим западним и јужним крајевима) оне ће бити у категорији потенцијално опасне појаве.

Очекује се да максималне дневне температуре ваздуха у појединим деловима северне Србије буду у домену веома опасне и опасне појаве у периоду од 22. до 24. јула.

image