Србија и Балкан

Приштина се сетила и "отроване" албанске деце: Превара из 1990. као "српска истребљивачка доктрина"

Као и некад и сад, манипулације приштинских власти подржава Запад, истакла је судија Даница Маринковић
Приштина се сетила и "отроване" албанске деце: Превара из 1990. као "српска истребљивачка доктрина"Getty © Photo by Ferdi Limani/Getty Images

Приштина деценијама не одустаје од агенде измишљања разних злочина и њиховог приписивања Србима, а сада имају и ову стратегију у којој у категорију "жртава" треба да уђу и "отровани Албанци" које су наводно тровале српске структуре.

У документу "Стратегија о транзиционој правди", који је влада лажне државе недавно усвојила, наводи се да је циљ да се очува сећање на све "жртве у периоду од 1989. до 2000", те указује да је Србија спроводила апартхејд на "Косову", али и износе планови реализације документа од 2024. до 2034. године.

Упоредо се предвиђа и отварање "музеја за документовање и презентацију злочина бивше Југославије и Србије над Албанцима на Косову". Такође, продужава се рок за пријаву жртава сексуалног насиља током рата. Приштина је до сада признала право на одштету за око 1.500 жртава сексуалног насиља, а у Уједињеним нацијама су недавно говорили да их има више од 20.000.

У делу који се односи на увођење нових жртава, које су наводно троване пише: "Тровања на Косову отровним гасовима у пролеће 1990. године резултирала су као истребљивачка доктрина коју је припремила српска војна тајна служба, где је тровано на хиљаде младих људи, углавном студената, а међу њима је било и деце у предшколским установама. У марту и априлу 1990. године, више од 7.000 албанских ђака у школама Косова са знацима тровања затражило је медицинску помоћ преко косовских медицинских центара и импровизованих кола хитне помоћи."

Никада није доказано да су албанска деца трована, јер и нису. У пролеће, марта 1990. године у Инфективну клинику у Приштини довођена су уз тврдње да су била изложена токсичним супстанцама. Иако су малишани стизали из мешовитих школа, испоставило се да су "тровани" само Албанци, а да су Срби отпорни.

Прича о тровању није прошла ни у Трибуналу у Хагу. На питање како је било могуће једнонационално тровање у мултинационалним школама, сведок оптужбе у процесу против Слободана Милошевића Халит Берани казао је да су српска деца ишла у школу пре подне, па чак ни Хаг није прихватио "доказ".

Истражни судија Даница Маринковић, које је радила и живела у Приштини, каже за "Новости" да су у питању манипулације за којима су посезали, а сада то исто ради и лажни премијер Аљбин Курти.

"За наводни случај тровања била је формирана међународна комисија и утврђено је да ништа од тога није било тачно и да је циљ био подизање панике. Било је више тих покушаја, као тровање у школама и студентској мензи, а у свим тим институцијама су били и Албанци и Срби, а само Албанци су тврдили да су тровани. Сећам се добро свега тога, чују се сирене, јуре кола Хитне помоћи из Подујева ка Приштини. И онда кад су видели да нису успели, после три дана никоме ништа не фали", каже она.

Додаје да је исто било и у руднику Трепча, на лоше услове су се жалили рудари Албанци, а радили су раме уз раме са Србима. Сваке, како су они то звали, "зелене среде" и "црног петка" су лупали у шерпе и лонце.

Она наводи да су имали подршку Запада и сећа се примера када је истраживала терористичке нападе, а онда се одједном створе "хуманитарци", западни медији, Наташа Кандић да их обиђу у затвору, да виде у каквим су условима.

"Увек сам их питала јесу ли отишли да обиђу, на пример, породицу Србина полицајца којег су убили. Једном сам дала дозволу да уђу и посете део затвореника, а надзорник из затвора, којег сам задужила да прати посету како је не би злоупотребили рекао ми је да су покушали да их врбују да напишу изјаве како се лоше у затвору односе према њима. А они су им чак и сами рекли да их нико не дира, осим што сада нису на слободи. У неким случајевима су и успели да их инструирају шта да раде, за све те манипулације смо знали", закључила је Маринковићева.

image