Србија и Балкан

Амбасадор Немачке у Црној Гори: Резолуција о Јасеновцу је одмазда за Сребреницу

Црна Гора је конструктивно учествовала у преговорима о тексту који је Генерална скупштина УН усвојила, каже Фелтен о Резолуцији о Сребренци
Амбасадор Немачке у Црној Гори: Резолуција о Јасеновцу је одмазда за Сребреницу© Влада Црне Горе

Амбасадор Немачке у Црној Гори Петер Фелтен изразио је негодовање због усвајања Резолуције о геноциду у Јасеновцу, Дахау и Маутхаузену у црногорској скупштини.

"Временски контекст, обликовање текста и изјаве иницијатора у медијима заправо сугеришу да је резолуција, коју је црногорски парламент усвојио најтешњом већином, чија финална верзија, према мојим сазнањима, још није објављена, заправо замишљена као одмазда и релативизација резолуције УН о Сребреници. То је тужно", рекао је Фелтен.

Он је у интервјуу за "Побједу" казао да треба одати почаст жртвама тешких злочина почињених у прошлости због самих жртава поручујући да би "требало да се суочимо са често горком, истином о нашим историјама".

"Требало би да заједно анализирамо историју на начин да нам она отвори бољу заједничку будућност. У својој новијој историји Немачка сноси одговорност за Холокауст. Већ 75 година трудимо се да изведемо закључке", каже Фелтен.

Додаје да се Немачка у својој спољној политици залаже да се учини све да се спрече даљи геноциди, "попут оних почињених у Руанди и онај у Сребреници".

"Управо то је била мотивација за нашу подршку резолуцији Уједињених нација за успостављање Међународног дана сећања на Сребреницу", казао је Фелтен и додао да је Црна Гора конструктивно учествовала у преговорима о тексту који је Генерална скупштина УН усвојила.

Фелтен истиче важност регионалне сарадње и активне промоције добросуседских односа, иако је свестан да је резолуција о Сребреници коју је иницирала Немачка довела до погоршања односа на Балкану.

"Питање је да ли ће и у ком облику доћи до реконструкције црногорске владе је за мене у домену спекулација", одговорио је Фелтен на питање да ли ће Берлин подржати реконструисану владу у коју ће ући чланови просрпских странака.

image