Србија и Балкан

Стано: Приштина и даље под казненим мерама ЕУ, дискусије о укидању се настављају

Високи представник ЕУ Жозеп Борељ затражио је укидање ових мера
Стано: Приштина и даље под казненим мерама ЕУ, дискусије о укидању се настављају© Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

Приштина је и даље под казненим мерама Европске уније које су уведене прошле године због ескалације безбедносне ситуације на северу "Косова", када су нелегални албански председници општина окупирали општинске зграде, преноси "Газета експрес".

Међу мерама ЕУ су и привремена обустава рада  у радним телима у оквиру Споразума о стабилизацији и придруживању, "Косово" се не позива на догађаје на високом нивоу, а билатералне посете су суспендоване, осим оних које су усмерене на решавање кризе на северу Космета, односно оне које се одвијају у оквиру дијалога који води ЕУ.

"Извештај високог представника о томе да ли је Косово испунило захтеве које је поставила ЕУ, послат је државама чланицама и прва дискусија на ову тему одржана је у јуну. Извештај је поверљив и неће бити јавно објављен. Високи представник за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ препоручио је потпуно укидање ових мера, а дискусија у Савету се наставља", истакао је портпарол ЕУ Петер Стано.

Приштинске власти су више пута инсистирале да су испуниле услове за укидање мера и да је ситуација на северу КиМ деескалирана, а да су Срби  имали прилику да гласају за смену председника општина.

image