Србија и Балкан

Дан одлуке о смени Ненада Нешића: Предлагачи посланици Алијине СДА

Након што на прошлој седници ова иницијатива није добила потребну ентитетску већину гласова, упућена је Колегијуму Дома на усаглашавање, али Колегијум није успео да постигне сагласност о њој
Дан одлуке о смени Ненада Нешића: Предлагачи посланици Алијине СДА© Јелена Марковић

На седници заказаној за данас, Представнички дом Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине требало би у другом кругу да се изјасни о Иницијативи за реконструкцију Савета министара Босне и Херцеговине односно о разрешењу министра безбедности Ненада Нешића.

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је за Срну да ће се на данашњој седници видети "свачији траг у снегу", односно да ли су посланици достојни представници и заштитници Републике Српске или ће отворено показати своју повезаност са странцима и Бошњацима.

Предлагачи су заступници Клуба СДА: Шериф Шпаго, Един Рамић, Сафет Кешо, Амор Машовић, Денијал Тулумовић, Нермин Мандра, Шемсудин Дедић и Мидхат Чаушевић.

"Данас, када на дневном реду буде захтев за смену министра безбедности у Савету министара Ненада Нешића свако од нас ће показати ком јату припада – Републици Српској или стреми ка унитарној БиХ и загрљају странаца", истакла је Вулићева.

Она је навела да, према Пословнику о раду, Ненад Нешић неће бити смењен ако у Представничком дому буде 10 српских гласова против захтева за његову смену и зато је ово још један велики испит за српски народ и Републику Српску.

"Имамо јединствену прилику да видимо да ли су Срби јединствени и колико мисле о Републици Српској, а колико о својим налогодавцима. Данас ће се најбоље видети и ко седи у Парламентарној скупштини зарад Републике Српске, а ко зарад ускостраначких интереса", указала је Вулићева.

Она је подсетила да су све бошњачке странке своје јединство показале када је на дневном реду била смена Зукана Хелеза, а данас ће јавност видети да ли Срби коначно могу да са себе скину окове српског проклетства – нејединства, или ће показати да су достојни представници и заштитници српских националних интереса и Републике Српске.

"Данашње гласање није само гласање за или против смене министра Нешића, већ за или против Републике Српске", констатовала је Вулићева.

Након што на прошлој седници ова иницијатива није добила потребну ентитетску већину гласова, упућена је Колегијуму Дома на усаглашавање, али Колегијум није успео да постигне сагласност о њој.

Предлагачи су у образложењу иницијативе за смену Нешића навели да је он, гостујући 21. маја ове године у једној емисији на телевизији са националном фреквенцијом у Србији "на нарочито груб начин увредио жртве геноцида у Сребреници и негирао геноцид над Бошњацима као чињеницу доказану на Међународном суду правде у Хагу".

Истичу да је све наведено учинио на брутално увредљив начин, "стављајући жртве геноцида у контекст вица и наносећи на тај начин њиховим породицама и целокупној цивилизираној јавности болне психолошке трауме највишег интензитета".

image