Србија и Балкан

Србија послала руски хеликоптер Ка-32 у Северну Македонију: Дачић испратио српске ватрогасце (ВИДЕО)

Модел који је послат у Северну Македонију носи противпожарно ведро, а друга варијанта поседује систем СП 32, који се састоји од подвесног танка капацитета четири тоне и воденог топа који служи за хоризонтално гашење пожара

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић присуствовао је испраћају припадника Хеликоптерске јединице и Сектора за ванредне ситуације МУП који су противпожарним хеликоптером "камов Ка-32" одлетели у Северну Македонију где ће помагати у гашењу шумског пожара.

"Ми смо спремни да помогнемо свуда где је то потребно, наравно имајући у виду процедуре и захтеве упућене из других држава", рекао је Дачић, испраћајући припаднике Хеликоптерске јединице и јединице Сектора за ванредне ситуације МУП-а.

Додао је да су Власти Северне Македоније упознати са способностима и капацитетима Србије када су пожари у питању и да су тражили баш противпожарни хеликоптер "камов Ка-32" због тога што може да носи пет тона воде.

"Наравно, наше јединице Сектора за ванредне ситуације одлазе заједно са Хеликоптерском јединицом, јер они у овом случају делују заједно", навео је Дачић.

Командант Хеликоптерске јединице МУП-а Ненад Недић је нагласио да се по први пут противпожарни хеликоптер руске производње "Камов" Ка-32, упућује ван граница Србије.

Иначе, Хеликоптерска јединица МУП-а поседује два хеликоптера Ка-32, који су препознатљиви по коаксијалном ротору.

У Србију су стигли током прошле и претпрошле године, и то у две варијанте.

Модел који је послат у Северну Македонију носи противпожарно ведро, а друга варијанта поседује систем СП 32, који се састоји од подвесног танка капацитета четири тоне и воденог топа који служи за хоризонтално гашење пожара.

Министар Дачић је истакао да је Србија спремна да по питању пожара делује и на територији Републике Српске, односно Босне и Херцеговине.

"Чекамо да се заврше процедуре, да помогнемо и у гашењу пожара на тој територији. У овом тренутку ми смо спремни да у више држава делујемо и помогнемо у гашењу пожара", рекао је Дачић.

Он је нагласио да се код оваквих ситуација реагује искључиво уколико постоји захтев за помоћ.

"Овде није реч само о хеликоптеру, овај хеликоптер ће у Северној Македонији бити ангажован са седам чланова поседе", рекао је Дачић.

Он је упозорио да смо сведоци да се пожари дешавају свакодневно и да је веома важно да се у Србији одржи високи ниво пажње, као и висока спремност јединица које су обучене да реагује у тим ситуацијама.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић је рекао да ће припадници МУП-а Србије бити ангажовани на гашењу пожара на планини Серта у угроженом подручју у општинама Неготино, Конче и Штип.

Влада Северне Македоније прогласила је раније кризну ситуацију због великог броја пожара на територији те земље, а одлучено је да због топлотног таласа кризна ситуација траје 30 дана.

Највећи пожари су у Неготинском и на планини Серта.

image