Вукшић: Бомба на Цетињу је црвени аларм

Бивши директор АНБ изражава бојазан да се Црна Гора не врати у период када су криминалци попут Беливука и Миљковића, како је рекао, слободно ходали земљом

Агенција за националну безбедност (АНБ) Црне Горе није званично била обавештена да су у земљи боравили Вељко Беливук и Марко Миљковић, саопштио је данас Дејан Вукшић, бивши директор АНБ и актуелни саветник председника Црне Горе Јакова Милатовића за безбедност.

Он је у емисији "Реферат" на Градској РТВ поручио да недавни обрачун кланова, односно детонација бомбе на Цетињу, представља црвени аларм. Вукшић изражава бојазан да се Црна Гора не врати у период када су криминалци попут Беливука и Миљковића, како је рекао, слободно ходали земљом.

"Када је била та чувена ситуација око тога ко је дозволио, ко није дозволио, АНБ о томе уопште није била обавештена. Наравно, добили смо ми својим начином неке одређене информације, али Управа полиције (УП) нас о томе није обавестила. Чак сам схватио да у то време то уопште није била званична пракса, већ је пракса била некоординирање и нефункционисање на тај начин", рекао је Вукшић.

Он је говорио о бекству Радоја Звицера, челника кавачког криминалног клана и бившег полицајца Љуба Миловића.

"Знао сам да ће, уколико Виши суд донесе решење којим ће им укинути притвор, доћи до бекства Звицера и уместо да Агенција буде ангажована да се опсервирају одређена лица, ми смо били потпуно искључени. Који су били разлози за то не знам, али се мора урадити једна озбиљна анализа", сматра Вукшић.

Истиче да су Звицер и Миловић могли побећи једино на начин што им је неко из безбедносних структура дојавио да им се спрема хапшење.

Он је казао и да је писање портала "Удар" уочи избора 2020. године представљало сатанизовање људи о којима је тај портал данима писао, па тај случај мора бити до краја расветљен.

"Иако је портал Удар угашен сви ти снимци који су објављени и даље су на Јутјубу, што значи да те породице и дан данас, и да ће можда до краја живота, морати да објашњавају некоме и да се стиде нечега зашта нису криви", наводи Вукшић.

Осврнуо се и на убиство главног и одговорног уредника Дневног листа Дан Душка Јовановића.

"Одговорно желим да кажем да сам сто посто сигуран да и данас постоје сведоци који могу најдиректније да укажу и да заталасају јавност, да дају кључне чињенице везано за његово убиство. Када бих рекао да знам имена тих лица сутра бих, наравно, морао бити позван од Тужилаштва да то кажем, а не могу рећи да знам тачно која су то лица, али сам сигуран да постоје", казао је Вукшић за Градску телевизију, преносе подгоричке Вијести.

Истиче да има своју перцепцију тог догађаја, те да се све свело на ситуацију да се на годишњицу убиства Душка Јовановића поједини политичари такмиче ко ће нешто да каже, те да се све заврши на томе.