Србија и Балкан

Влада усвојила Уредбу за пројекат "Јадар"

Раније током дана, појавила се вест да Немачки канцелар Олаф Шолц и потпредседник Европске комисије за енергетику Марош Шефчович долазе у Србију 19. јула због преговора о литијуму
Влада усвојила Уредбу за пројекат "Јадар"Getty © Nihad Ibrahimkadic/Anadolu Agency

Влада Републике Србије је на 14. седници усвојила Уредбу о примени Уредбе о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита "Јадар", наводи се на сајту Владе.

Раније током дана, појавила се вест да Немачки канцелар Олаф Шолц и потпредседник Европске комисије за енергетику Марош Шефчович долазе у Србију 19. јула, код председника Србије Александра Вучића.

Према наводима појединих медија, тема разговора биће управо литијум, чему у прилог говори и то што је Шефчович недавно изјавио да се уклањају последње правне препреке за трговинско партнерство ЕУ-Србија у вези са литијумом односно другим кључним сировинама.

Влада Србије је саопштила данас, после седнице, да доношењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак по питању пројекта "Јадар" вратио у стање које је било пре доношења Уредбе која је проглашена неуставном.

Влада подсећа да је одлуком Уставног суда утврђено да Уредба о престанку важења Уредбе о утврђивању подручја посебне намене за реализацију Пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита Јадар, коју је донела Влада Србије, није у сагласности са Уставом и законом.

"У циљу реализације одлуке Уставног суда, како би се обезбедила могућност даље примене Уредбе и како би се започети поступци окончали на уставан и законит начин, Влада доношењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак вратио у стање које је било пре доношења Уредбе која је проглашена неуставном", саопштено је из Владе Србије.

Уставни суд Србије је 11. јула утврдио да Уредба Владе Србије о заустављању пројекта "Јадар" из 2022. године није у сагласности са Уставом и законом. Овај суд је оценио да се из Уставом утврђене надлежности Владе и законских одредаба којима се уређује просторно планирање, не може закључити да Влада није била надлежна да донесе Уредбу о престанку важења Уредбе којом је био утврђен просторни план подручја посебне намене, али је утврдио да је Влада прекорачила границе своје надлежности тиме што је Уредба донета на начин који није у сагласности са чланом 3. Устава и одредбама Закона о Влади и Закона о процени утицаја на животну средину.

Уставни суд је додатно указао да се овом одлуком "не оживљава" претходно донета Уредба о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене из 2020. године, при чему се не задире ни у уставну надлежност, односно право и дужност Владе да утврђује и води политику и да, у складу са Уставом и законом, одлучи о даљој реализацији конкретног пројекта.

Влада је на седници 2022. године укинула Уредбу о Просторном плану подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарит "Јадар" од 13. фебруара 2020. године. У Уредби је наведено да ће надлежни органи ставити ван снаге појединачне акте донете ради реализације уредбе која је везана за тај пројекат и обуставити све започете поступке на пројекту.

Рио Тинто: Пројекат "Јадар" има потенцијал 

Компанија "Рио Тинто" саопштила је данас да поздравља доношење Уредбе Владе Србије о примени уредбе о утврђивању просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита "Јадар".

Како се наводи у саопштењу ове компаније, пројекат "Јадар" ће морати да испуни строге стандарде животне средине у складу са прописима Србије и Европске уније, што укључује и наставак развоја пројекта у правном смислу, даљи рад на изради Студије о процени утицаја на животну средину, јавни увид и исходовање неопходних дозвола и одобрења и пре саме реализације пројекта.

"Верујемо да Пројекат 'Јадар' има потенцијал да постане ресурс литијума и бората светског ранга и наставићемо да подржавамо дијалог заснован на чињеницама са свим заинтересованим странама о предностима пројекта", наводе из компаније.

Пројекат "Јадар", како се наводи, може да подстакне развој ширег ланца вредности за производњу електричних возила, креирајући хиљаде нових, високо плаћених и високо квалификованих радних места у Србији за генерације које долазе, уз поштовање највиших стандарда заштите животне средине.

image