Србија и Балкан

РТ Балкан у Великој Хочи: Држе нас као таоце, сви смо у страху

Већ сутра, прича за РТ Балкан унук власника винарије у коју су упали наоружани специјалци полиције тзв. Косова, очекује се долазак "појачања", па мештани овог метохијског села не смеју ни да спавају
РТ Балкан у Великој Хочи: Држе нас као таоце, сви смо у страху© Уступљена фотографија, приватна архива

Држе нас као таоце, сви смо у страху, јер не знамо шта следи, каже за РТ Балкан унук власника винарије "Петровић" у Великој Хочи Милан Петровић, коментаришући упад специјалне јединице полиције тзв. Косова у њихово село.

Специјалци "под пуном ратном опремом", каже Милан Петровић, упали су у центар Велике Хоче, да им одузму 40.000 литара вина. 

"Од јуче у десет ујутру до сада су припадници специјалне полиције били у селу. Држе нас овде као таоце и сви смо у великом страху. Били су наоружани дугим цевима и у винарију су упали као разбојници, без икаквог налога. Мало им је било што су пописали вино, па су након тога дошли и у нашу кућу и приватне просторије су претресали, да виде чега тамо има", каже видно узнемирен Петровић. 

Његов деда, Божидар, који је власник винарије и има 79 година непокретан је, а овим малтретирањем здравље му је додатно нарушено.

Оно што је Божидара и његовог сина Срђана, Милановог оца, посебно узнемирило је и чињеница ко им плени вино. 

"Вечерас је требало да дођу да заплене вино. Парадоксално је и да из винарије 'Стоун кастел' долазе са цистерном. То је највећа албанска винарија на Косову и Метохији, пре приватизације се звала 'Орвин' и у њој су тада радили сви из моје породице. Мој деда је био управник винарије, отац технолог, баба је радила у лабораторији. Они сада долазе по наше вино", наводи Петровић и додаје, као и његов отац нешто раније у изјави за "Косово онлајн", да су они желели, уколико су нешто погрешили да плате казну, да испоштују закон, али им привремене приштинске власти то не допуштају. 

"На овај начин свакоме од нас могу да упадну у кућу. Ово је последње српско село у кругу од 60 километара, остало нас је 400, а након овога, питање је како ћемо живети, јер је линија пређена сада када су без икаквог налога специјалци почели да нам упадају у куће", страхује саговорник РТ Балкан. 

Мештани су уплашени, каже Милан Петровић, и тешко да ће спавати знајући да их већ сутра ујутру чека "долазак појачања" и питају се има ли краја овом малтретирању.

"Сви мештани су изашли из својих кућа, без обзира на хладно време, на болест и страх, и стари и млади су дошли, сви су се окупили како би нам пружили подршку и показали јединство. Притисак на нас је све већи, а најављено је да сутра долази појачање у осам ујутру. Сада, веровали или не, снимају термовизијском камером, не знам само из ког разлога и шта тачно очекују да виде. Плашимо се шта би могло бити следеће и има ли краја овом малтретирању", пита се Петровић.

Нешто раније, за "Косово онлајн", Срђан Петровић објаснио је да специјалци своје намере правдају тиме да он нема пријављену фирму и додаје да вино које поседује никада није крио, али и да га није продавао, а да је с почетком пандемије вируса корона фирму ставио на мировање.

"Ми се већ шест генерација бавимо производњом вина, ја сам своју фирму ставио у мировање у складу са законом када је почела корона, фирма није након тога активирана, а количине вина које сам правио, правио сам за своје потребе. Нигде нисам ово вино продавао, ни на северу, ни на југу. Правио сам количине са којима бих могао да изађем на тржиште и будем конкурентан", рекао је Петровић.

Он је хтео да све учини у складу са законом и у договору са осталим произвођачима.

"Ја, као и сви произвођачи смо у обавези да до 10. децембра пријавимо количине грожђа које смо обрали, а до 15. јануара имамо рок да пријавимо количине вина које смо произвели. Сви смо рачунали да се до тада пријавимо, али је неко јавио у међувремену, инспектори су дошли и пописали 40.000 литара вина и три хиљаде литара ракије", потврдио је Петровић.

image
VV inauguration
banner