Србија и Балкан

Укратко 16. јул: Америка одбила предлог Лаврова; Влада усвојила Уредбу о литијуму

Колективни запад крши Дејтонски споразум и многе дуге одлуке и резолуције УН по команди која долази из Беле куће, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, говорећи у Савету безбедности УН о мултилатералној сарадњи у интересу стварања праведног, демократског и одрживог светског поретка
Укратко 16. јул: Америка одбила предлог Лаврова; Влада усвојила Уредбу о литијуму© Tanjug/AP Photo/Alexander Zemlianichenko, Pool
  • Влада Републике Србије је на 14. седници усвојила Уредбу о примени Уредбе о утврђивању Просторног плана подручја посебне намене за реализацију пројекта експлоатације и прераде минерала јадарита "Јадар". Влада Србије је саопштила да доношењем Уредбе предузима мере којима би се правни поредак по питању пројекта "Јадар" вратио у стање које је било пре доношења Уредбе која је проглашена неуставном.
  • Колективни запад крши Дејтонски споразум и многе дуге одлуке и резолуције УН по команди која долази из Беле куће, рекао је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров, говорећи у Савету безбедности УН о мултилатералној сарадњи у интересу стварања праведног, демократског и одрживог светског поретка.
  • Француски председник Емануел Макрон званично је прихватио оставку премијера Габријела Атала. Макрон је формално прихватио његову оставку након месец дана политичких превирања у Француској.
  • Украјински опозициони политичар, председник савета покрета "Друга Украјина" Виктор Медведчук послао је писмо бившем америчком председнику Доналду Трампу у ком је навео да можда постоји украјински траг у атентату који се одиграо у недељу у Пенсилванији.
  • Иза терористичког напада на "Крокус сити хол" на северозападу Москве стоји међународна организација, чији чланови потичу из централноазијских, али и европских земаља, укључујући и из Русије, потврдио је данас шеф Росфинмониторинга Јуриј Ћиханћин.
  • Директору Меморијалног центра Сребреница Емиру Суљагићу је засметало што је делегација ЕУ у БиХ положила цвеће на спомен обележје невино страдалим српским жртвама у Братунцу, па је у свом реаговању поручио да је шокиран овим гестом представника ЕУ мисије и запретио да ће му за то "паклено платити".
  • Два дана након што је повређен у атентату, бивши председник САД и кандидат републиканаца на предстојећим председничким изборима Доналд Трамп појавио се на националној конвенцији Републиканске партије у Милвокију, а дочекале су га бурне овације и одушевљење присталица.
  • Потенцијални улазак Украјине у Северноатлантску алијансу могао би да доведе до директног сукоба Русије и НАТО-а, изјавио је премијер Словачке Роберт Фицо.
  • Роберта Мецола, политичарка с Малте из Европске народне партије, поново је изабрана за председницу Европског парламента.
image