Србија и Балкан

Како се Сарајево и Приштина спремају за рат против Србије

Приштинска влада је пре неколико месеци направила нацрт административног упутства "За подизање патриотске и грађанске свести за приступање КБС-у"
Како се Сарајево и Приштина спремају за рат против СрбијеGetty © Eren Beksac/Anadolu

Све оштрија реторика из Сарајева као главна препрека да дође до економске и политичке сарадње Србије и БиХ и застој у дијалогу Београда и Приштине, који је последица једностраних поступака екстремисте Аљбина Куртија, није сметња да политички Запад настави с гомилањем војних јединица у Босни и обуком наоружањем припадника косовских безбедносних снага.

Опасне идеје Бећировића и Куртија који не крију жеље да своје намере спроведу насилно, уколико не буду на време биле заустављене, могле би да запале овај део Европе и да угрозе безбедност и опстанак српског народа у Босни и Херцеговини и на Косову и Метохији.

И док се у БиХ бројем војника и оружја појачавају британске војне ефективе, на Косову се отворено звецка оружјем и тамо Курти уз подршку са Запада врши једну комплетну милитаризацију албанског друштва, пише "Политика".

Приштинска влада је пре неколико месеци направила нацрт административног упутства "За подизање патриотске и грађанске свести за приступање КБС-у". То и јесу припреме за озбиљнији сукоб и милитаризацију јер праве мобилне тимове у којима ће бити цивили и војни стручњаци који ће ићи по Космету и обучавати младе људе и подизати свест да бране "земљу" и да постану део КБС-а.

План је да им пруже класичну обуку, што је јако опасна ситуација јер се виде намере из тога, пише "Политика".

"Та инструкција која је припремљена носи веома велике разлике и може имати озбиљне последице, јер је очигледно да се припрема за велики сукоб и зато му је потребна та формација као што је КБС", каже Милован Дрецун.

Додаје да је планом реконструктуирања из 2019. било најпре предвиђено да се трансформација КБС-а у "војску Косова" заврши за 10 година, како би стекла пуну оперативну способност.

"Предвиђено је да се годину дана раније уведе обавезно служење војног рока за младиће узраста од 19 до 34 године", наводи Дрецун и додаје да је процењено да ће тада регрутни потенцијал бити 180.00 људи.

Наводи појединих немачких и турских стручњака, према којима КБС добија оружје су ортодоксна лаж, пише Политика.

Када се неко наоружава даљински вођеним летелицама, противоклопним средствима и хаубицама, то је офанзивно средство.

Почетком следеће године тзв. Косово ће имати три пешадијска пука у потпуности опремљена. Годинама се њихови војници снајперски обучавају у Немачкој и Јордану и све што се ради јесте пре свега припрема за рат. Иако је било предвиђено да имају 5.000 активних војника, они сада већ имају око 800 људи више који су коректно опремљени и обучени, јер читав тај посао ради НАТО са својом логистиком и инструкторима.

image