Србија и Балкан

Премијер Србије: Ко год да победи у Америци, не очекујем драстичну промену политике према КиМ

Не видим никакав помак, осим страха да Курти хоће да увуче Србију у сукобе и протера Србе са КиМ, каже Вучевић
Премијер Србије: Ко год да победи у Америци, не очекујем драстичну промену политике према КиМ© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Премијер Србије Милош Вучевић изјавио је да ко год да победи на америчким изборима, не може да се очекује драстична промена политике САД.

Он је то рекао за Танјуг, на питање да ли промене у Бриселу и евентуалне промене у Вашингтону након избора могу да утичу на преговоре Београд и Приштине и на понашање премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија, и додао да се оба кандидата (Доналд Трамп и Џозеф Бајден) кандидују за свој последњи мандат, као и да су спремни да доносе теже или важније одлуке.

"Од састава ЕК не очекујем велике промене, чињеница да долази естонска премијерка на чело Министарства за спољне и одбрамбене послове, мислим да ће то појачати антируски наратив и тврђу политику", оценио је он.

Вучевић сматра да Курти до избора на Косову и Метохији неће одустати од своје агенде, и додао да не види никакав помак осим страха да Курти хоће да увуче Србију у сукобе и протера Србе са КиМ.

Председник Владе Србије каже да има снажних аргумената и за и против да Срби учествује на изборима на КиМ, истакавши да је то врло тешка одлука која треба да буде донета.

"Видели сте око пописа, добар део Срба на северу није учествовао у попису на КиМ. Немогуће је да Звечан има 100 становника, видите да су Срби на северу бојкотовали попис, у Грачаници су учествовали", навео је он.

Додаје да је највећи притисак пре свега на северу КиМ јер је ту најхомогенија српска заједница, и зато што је север КиМ примарна мета Куртију у етничком чишћењу.

Вучевић је напоменуо да је српска заједница изложена бројним притисцима у региону, и додао да се води антисрпска политика у региону, а Србија оптужује да је она агресор и фактор нестабилности у региону.

"Ми две и по године слушамо да ћемо неког да нападамо, да се спремамо за неке ратове. Две и по године причамо да не идемо у никакве ратове, не спремамо се, јачамо војску да нас нико не нападне, не да бисмо ми неког напали. Ми смо ти који молимо све да се сви проблеми и отворена питања решавају кроз процес дијалога, разговора", закључио је Вучевић.

image