Србија и Балкан

Кошарац: ПИК је самопроглашена институција у функцији реализације антисрпског концепта БиХ

По ком основу се стране дипломате мешају у унутрашње ствари ове Републике Српске, упитао је заменик председавајуће Савета министара, коментаришући оптужбе ПИК-а да закони РС узурпирају надлежности ЦИК БиХ
Кошарац: ПИК је самопроглашена институција у функцији реализације антисрпског концепта БиХGetty © Photo by Elman Omic/Anadolu via Getty Images

Савет за спровођења мира у БиХ (ПИК) није дејтонска већ самопроглашена институција која је у функцији реализације пројектованог антидејтонског и антисрпског концепта БиХ, рекао је заменик председавајуће Савета министара Сташа Кошарац.

Такође, оценио је да је парадоксално да та самоорганизована група западних амбасадора коментарише законе које је усвојила Народна скупштина Републике Српске.

"С којим правом то раде? По којем основу се стране дипломате мешају у унутрашња питања ове земље?!", упитао је Кошарац у објави на Инстаграму.

Како је рекао, њихове оптужбе да Српска узурпира надлежности институција на нивоу БиХ и да ствара паралелни законски оквир - представљају нонсенс и школски пример лицемерства и двоструких аршина Колективног запада.

"Управно су они креатори и промотери парадејтонског и парауставног система, који од БиХ прави ′Франкенштајна′ међународне заједнице", истакао је Кошарац.

Такође, констатовао је да је БиХ жртва катастрофалног експериментисања и иживљавања фрустрираних западних амбасадора, који на овом простору "билдују" своје каријере и крајње лицемерно причају о тобоже потреби да "заштите суверенитет, територијални интегритет и мултиетнички карактер ове земље".

"Да им је то заиста циљ и истинско опредељење, престали би да се мешају у унутрашња питања ове земље, ускратили подршку нелегитимном (виском представнику Кристијану Шмиту, затворили ОХР и подржали одлазак страних судија из Уставног суда БиХ", рекао је Кошарац.

Уместо тога, према његовим речима, континуирано се труде да спрече унутрашњи договор и сасеку све што покушавају домаћи политички актери.

Амбасадори земаља чланица Управног одбора ПИК-а БиХ тврде да ће недавно објављени Изборни закон Републике Српске и Закон о референдуму и грађанској иницијативи, у Службеном гласнику Републике Српске, узурпирати надлежности Централне изборне комисије БиХ и створити паралелне законске оквире. 

image