Србија и Балкан

Албанци спремају своју резолуцију: Скупштина Црне Горе да се одреди према страдању Албанаца

Албанци по први пут имају осећај да су равноправни, јер сами учествују у доношењу одлука за све што је битно за њих, рекао је посланик Албанског форума
Албанци спремају своју резолуцију: Скупштина Црне Горе да се одреди према страдању Албанаца© R.R./ATAImages

Посланик Албанског форума Никола Цамај изјавио је да је више него задовољан положајем Албанаца у Црној Гори, али да ће ипак иницирати усвајање резолуције о страдању албанског народа у Црној Гори.

Он је у изјави за РТЦГ казао и да је таква резолуција потребна, прво да би се неговала култура сећања, али и да би се Црногорци и други народи, упознали са "голготом коју су Албанци, као аутохтон народ и лојални грађани ове државе прошли од разних власти", само зато што су хтели да сачувају свој идентитет.

"Напомињем овде Превијски масакр, где је 1912/13 убијено хиљаде Албанаца са подручја Плава и Гусиња у покушају насилне промене вере. Затим 1919. у Хотима убијено око 80 мештана и још толико ухапшено, од којих је пола умрло од глади у Јусовачи. Затим 1945. Барски масакр, где је погубљено скоро 3.000 младих регрута са Косова. Такође, фебруара 1945. је стрељано и десетине малисора, на челу са хотским свештеником. Затим 1999. је у околина Рожаја убијено 21 Албанац, међу њима две жене и двоје деце. А и нова Црна Гора, у том погледу није нам остала дужна, па је 2006. спровела акцију 'Орлов лет'. Сматрам да се све мора сагледати у једном другом светлу, не да би се будили авети прошлости, већ да би се са ње скинула рђа, ради заједничке будућности, неоптерећену греховима предака", казао је он.

Закључује да је најавио једну такву резолуцију где би, како је казао, ујединио све те злочине у један акт, за шта је, како тврди, од колега добио позитивне сигнале.

"У насталим околностима Албанци по први пут имају осећај да су равноправни, јер сами учествују у доношењу одлука за све што је битно за њих, и не само за њих. То не значи да овим тврдим како грађани Албанци немају разлоге за незадовољстава, али по први пут зато не морају да криве друге, већ само своје представнике, уколико они не раде савесно свој посао. Свакако, мишљења сам да смо далеко од уживања права на нивоу међународних стандарда, на чему ћемо сигурно порадити", казао је Цамај.

image