Србија и Балкан

И Додик о литијуму: Искуства Србије добар пример за Републику Српску

Први човек Српске је прецизирао да ће бројне сировине допринети даљем развоју РС, која ће и своје потенцијале придружити напорима Србије и других пријатеља и партнера
И Додик о литијуму: Искуства Србије добар пример за Републику Српску© Anton Vaganov/Pool Photo via AP, File

Коментаришући резултат досадашњих истраживања која су показала да Република Српска обилује значајним количинама минералних сировина, које су веома тражене у земљама ЕУ и широм света, председник Српске Милорад Додик је рекао да је њихово ископавање велика развојна шанса и могућност за даљи развој Републике, као и да ће искуства Србије у вези с литијумом бити добар пример за РС.

Први човек Српске рекао је да институције РС са својим стручњацима већ дуго раде на истраживању лежишта минералних сировина и сигурно је да ће све активности у вези с тим бити координисане са Србијом.

"Подржавамо руководство Србије да на сигуран колосек поставе истраживање и експлоатацију минерала, а посебно литијума, а њихова искуства биће добар пример и у Републици Српској. Активности да се ископавање руда опструише путем дезинформисања јавности од плаћених активиста у Србији и Српској имају исту адресу. Најбољи одговор на њихове рушилачке намере смо већ припремили а то је поштовање свих еколошких стандарда и поступање у складу са њима, а све са циљем очувања животне средине како због садашњих, тако и будућих генерација", нагласио је Додик за Срну.

Додао је да се ништа неће радити напамет, без консултација са стручњацима, већ уз све могуће сагласности и гаранције људи који познају материју и који ће гарантовати еколошку сигурност.

Такође, како је рекао, Република Српска ће као и за све до сада водити одговорну и суверену политику.

"Република Српска има огромно богатство када је реч о минералним сировинама, које већ дуго истражујемо и наставићемо са тим активностима, јер је реч о сировинама огромне вредности које ће значити само једно – даљи напредак и развој Републике Српске. И као што сам већ рекао, наше потенцијале ћемо придружити напорима Србије и наших других пријатеља и партнера. Председник Србије Александар Вучић и у овој области води одговорну политику, пре свега у интересу Србије и њених грађана", изјавио је председник Српске.

Додик је прецизирао да је на простору Српске добро истражен један број минералних сировина и оне се експлоатишу, а то су угаљ, црвени боксити, гвожђе, олово и цинк, са пратећим минерализацијама, бентонит, те воде – питке, термалне и минералне.

"Истражено је лежиште литијума, магнезијума и бора на Мајевици, на подручју Лопара, а даље се проводе активности на истраживању олова, цинка и пратеће минерализације код Фоче, на Озрену, код Сребренице и Братунца. Бакар, гвожђе и пратеће минерализације се истражују на Сињакову, гвожђе код Приједора, док је подручје око Зворника интересантно за истраживање бора, литијума, натријума, калијума, стронцијума и пратеће асоцијације елемената", појаснио је Додик.

image