Србија и Балкан

Милорад Додик стигао на суђење: Дочекан овацијама

Окупљени грађани су дочекали председника Републике Српске Милорада Додика уз аплауз
Милорад Додик стигао на суђење: Дочекан овацијама© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/bs

Судски процес против председника Српске Милорада Додика и вршиоца дужности директора Службеног гласника Милоша Лукића је капитулација једне структуре која очигледно жели да се повинује вољи странаца у БиХ, поручио је заменик председавајуће Савета министара БиХ Сташа Кошарац.

Пред Судом БиХ, на окупљању грађана и носиоца јавних функција у Републици Српској и на нивоу БиХ, пред почетак рочишта Додику и Лукићу, Кошарац је истакао да је овај судски процес "класична фарса и политички монтиран процес".

Окупљени грађани су дочекали председника Републике Српске Милорада Додика уз аплауз.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић рекао је да је Тужилаштво БиХ од почетка, слушајући одређене стране центре моћи, погрешно поставило процес против Додика и Лукића.

Клокић је рекао да нигде у свету не постоји, осим у БиХ, да поједини страни центри моћи могу да утичу и на креирање закона, али и на креирање судских процеса.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина рекао је да ће Република Српска из овог процеса изаћи јача и стабилнија.

"Не верујем да ће било шта променити, пре свега треба познавати менталитет српског народа. Што су већи притисци, што су веће уцене, ми смо све јачи, одлучнији и све јединственији", рекао је Шкипина.

Бивши председник Народне скупштине Српске Драган Калинић поручио је да окупљени испред Суда БиХ неће посустати у подршци Додику и Лукићу и свему што они правично заступају.

"Наша борба се наставља. Ово суђење је фарса, то ће се на крају и показати, али ваља издржати! Значи, одустајања нема! Идемо даље јер се боримо за правичну ствар, да докажемо колико је ово све изокренуто, наопако право, да нема ни права, нити правде", рекао је Калинић.

Директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић рекао је да БиХ и њени народи неће имати перспективу све док судбину не узму у своје руке и нагласио да се треба борити против тога да странци уређују односе у земљи.

"Данас сам овде да кажем да треба да имамо правну државу и да се боримо за право", рекао је Ђајић.

Министар финансија и трезора у Савету министара Срђан Амиџић рекао је да окупљени грађани испред Суда БиХ показују како се брани позиција Српске.

"Чули смо доста критичара у протеклом периоду на који начин треба да се брани позиција Републике Српске, али смо овде сведоци да само један човек тренутно плаћа ту цену, а то је председник Републике Српске. Овде има сасвим сигурно довољно патриотски освешћених људи који неће одустати од наших настајања да позиција Републике Српске остане онаква како је дефинисана Дејтоном", рекао је Амиџић.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић рекао је да је судски процес против Додика и Лукића монтиран и да представља обичну фарсу.

Посланик у Представничком дому ПС БиХ Милорад Којић изразио је наду да ће Суд БиХ радити у складу са законом, а да коначни исход треба да буде ослобађајућа пресуда за обојицу.

"До овог процеса није ни требало да дође, па ни до данашњег изношења било каквих доказа, јер је јасно да је председник Републике неко ко је спроводио искључиво уставну обавезу, а да је неки странац овде дао себи за право да покуша да и њему и Лукићу законом забрани да спроводе своју уставну и законску обавезу", рекао је Којић.

Заменик министра одбране у Савету министара Александар Гогановић рекао је да је процес против Додика и Лукића усмерен против целог српског народа и Републике Српске.

Раније је најављено да би на овом рочишту одбрана требало да почне изношење доказа.

Прихваћени су предлози Додикове одбране за саслушање председника Већа народа Сребренке Голић и генералног секретара председника Јелене Пајић Баштинац.

Прихваћен је и предлог Лукићеве одбране за саслушање генералних секретара Владе и Парламента Српске Далибора Панића и Борана Босанчића.

image