Србија и Балкан

Труднице и породиље у врелим собама у ГАК "Народни фронт": Влада Србије обећала клима уређаје

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да ће се у четвртак, на хитној седници Владе Србије, одлучити о набавци опреме за климатизацију
Труднице и породиље  у врелим собама у ГАК "Народни фронт": Влада Србије обећала клима уређаје© BSIP/UIG Via Getty Images

Проблем недостатка клима-уређаја у породилиштима и вртићима посебно је уочљив у данима топлотних таласа, када се температура током дана не спушта испод 35 степени Целзијусових.

Са овим изазовима тренутно се бори највећа Гинеколошко-акушерска клиника у Србији "Народни фронт", где је услед високих температура и преоптерећења система дошло до проблема у хлађењу просторија.

Из ове клинике су саопштили да је Влада Србије преузела обавезу да у потпуности реши проблем са климатизацијом у тој установи и да су набављени комплетно нови мултисплит системи.

"Мајстори-инсталатери су већ на терену како би припремили монтажу нове опреме", рекао је в.д. директора Жељко Миковић.

Управа ГАК "Народни фронт" захвалила је свима на добронамерним предлозима, идејама и понуђеној помоћи у решавању овог проблема, који је на задовољство свих пацијената ове установе, као и запослених, решен уз пуну подршку, брзо реаговање и помоћ надлежних државних институција.

Премијер Србије Милош Вучевић рекао је да ће се у четвртак, на хитној седници Владе Србије, одлучити о набављању опреме за климатизацију у ГАК Народни фронт.

"И нас је забринула вест и зато смо донели одлуку да по најкраћим процедурама, да опет не би неко рекао да смо нешто радили против закона, да то буде отклоњено. Немамо информацију да у другим породилиштима и болницама има таквих проблема", рекао је Милош Вучевић. 

Додао је да су ови климатски услови са високим температурама врло изазовни за све техничке уређаје и за цео систем, не само код нас него свуда у свету. 

"То је просто реалност, а много тога морамо да улажемо и даље, то само показује да нас много посла очекује у погледу куповине медицинске опреме, повећање плата за здравствене раднике и за немедицинско особље које ради у здравственом систему, већ и све системе. Очекујем да у најкраћем могућем року, говорим о сатима и данима, да буде решен проблем око климатизације у породилишту", рекао је Вучевић.

image