Србија и Балкан

Брнабићева: Стране службе су 2022. исполитизовале пројекат "Јадар" како би зауставиле Србију

Председница Народне скупштине је рекла да је до купопродајних уговора људи који су наводно продали своју земљу компанији "Рио Тинто" пронашла у медијима
Брнабићева: Стране службе су 2022. исполитизовале пројекат "Јадар" како би зауставиле Србију© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председница Народне скупштине Ана Брнабић изјавила је да су стране службе 2022. године исполитизовале пројекат "Јадар", како би успориле развој Србије.

Она је на конференцији за новинаре у Скупштини истакла да су дешавања те године продукт игре страних служби.

"Одређене стране службе су знале да ћемо ми да изгурамо овај пројекат зато што је безбедан за Србију и зато што је добар за будућност Србије, а да ће они ослабити Александра Вучића и да ће добити и јаре и паре", рекла је Брнабићева, одговарајући на питање због чега је држава 2022. године ставила тачку на пројекат "Јадар" за који тврде да је добар.

На питање како је дошла до детаља купопродајних уговора људи који су наводно продали своју земљу компанији "Рио Тинто", Брнабић наводи да је информације пронашла у медијима.

"За Марка Благојевића сам видела у медијима. Ако није тачно, лако се демантује. Ђилас дошао да демантује све што сам рекла и није демантовао ништа", поручила је Брнабићева.

Председница Народне скупштине наводи и да је породица Петковић из удружења "Не дамо Јадар", такође продала своју земљу Рио Тинту.

Како каже, она не таргетира грађане већ цитира медије.

"А што је такође и комплимент за људе који се поносе оним што кажу и оним што напишу", нагласила је.

Брнабићева каже да грађани треба да одлуче да ли она таргетира некога или не.

"Нека грађани кажу шта мисле о томе што је кандидат за градоначелника Лознице, испред Србије против насиља, а који је против ископавања рудника и против Рио Тинта, продао своју земљу тој компанији", рекла је Брнабићева.

Премијер Милош Вучевић изјавио је данас да се пројекат "Јадар", након што је Влада Србије усвојила одлуку Уставног суда о враћању просторног плана посебне намене за тај пројекат, налази у почетној фази и да сама одлука не говори о томе да ће рударења бити.

Вучевић је за Танјуг истакао да просторни план посебне намене не прејудицира доношење рударских, грађевинских дозвола, нити еколошких дозвола.

Он додаје да студија "Рио Тинта" о заштити животне средине није довољна, те да ће процену радити и Министарство за заштиту животне средине.

image