Србија и Балкан

Искрени пријатељи Србије: Обележен празник Светих царских мученика Романових у Петроварадину (ВИДЕО)

Српски народ заувек ће памтити помоћ Николаја Другог, великог и искреног пријатеља који је живот и круну положио за нашу земљу, поручено је с скупа
Искрени пријатељи Србије: Обележен празник Светих царских мученика Романових у Петроварадину (ВИДЕО)© РТ Балкан/Николина Тесла

Служењем литургије у Храму Покрова Пресвете Богородице у Петроварадину обележен је празник Светих царских мученика Романових. Српски народ, како наводе наши саговорници, заувек ће памтити помоћ Николаја Другог, великог и искреног пријатеља који је живот и круну положио за нашу земљу.

Осим обележавања сећања на трагично настрадалу царску породицу, на војном гробљу одржан је и парастос руским војницима који су 1915. године доведени у Петроварадин као заробљеници, објашњава за РТ Балкан Владимир Пребирачевић, директор руско-српског центра "Мајак" и један од организатора догађаја.

"Сваке године се на дан Светих царских мученика Романових одржава и парастос руским војницима. Сматрамо да је дан када се обележава сећање на царску породицу, прави дан на који би се чувало сећање и на 99 руских војника који почивају на старом војничком гробљу у Петроварадину. Култура сећања је јако важан сегмент нашег рада и трудимо се да што више догађаја из историје наша два народа обележимо на адекватан начин", објашњава наш саговорник.

Срби и Руси, како каже за РТ Балкан Марко Јефтић, свештеник из Младеновца, 17. јул памте као заиста трагичан датум.

"Овај датум је вечити подсетник колико демонски бес може да учини зла. Тог дана није убијена само нека породица, већ је зверски жртвован цар и читав његов дом. Српски народ је у Русији увек видео велику лађу за коју може привезати наш мали чамац. Знали смо да ће нас та лађа увек сигурно водити кроз светске буре. А оличење тог односа је био - дом Романових. Они су кроз векове били наши искрени пријатељи и браниоци свих наших интереса", наглашава свештеник, додајући:

"Цар Николај Други се више пута заузео за интересе Србије и српског народа на светској сцени. Врхунац његове делатне љубави био је улазак Руске империје у Први светски рат. Да се то није десило, Аустро-угарска и њене савезнице би избрисале Краљевину Србију са мапе Европе", истиче Јефтић.

Руски цар је, истиче Пребирачевић, задужио српски народ, уласком у рат.

"Николај Други Романов, вођен љубављу према нашој земљи учинио је први, али не и једни херојски подвиг вредан дивљења нашег народа – ушао је у рат. Он је тим поступком задужио наш народ јер није морао улазити у рат. Али, и касније када се српска војска повлачила преко Албаније према Грчкој и Крфу, запретио је савезницима да хитно превезу српску војску како не би умирали на обалама мора гледајући савезничке бродове како стоје у даљини и не пружају помоћ изнемоглој војсци. Не треба заборавити ни руску дивизију која је заједно са српском војском пробијала Солунски фронт од којих је већина погинула у борби", објашњава Пребирачевић.

На питање да ли је Николај Други велики и искрени пријатељ Србије, свештеник из Младеновца каже:

"Он је био изузетно искрен пријатељ наше земље. Можда и више од тога. Брат. Био је свестан да његова земља није спремна за такав сукоб, али је жртвовао и своју круну и на послетку свој живот за братски народ", наглашава Јефтић.

Србија је, додаје Пребирачевић, изгубила једног великог пријатеља и брата којем има на много чему да захвали.

Србија ће заувек памтити помоћ Николаја Другог - Круну и живот положио за Србију

Српски народ, наставља Пребирачевић, треба да цени дела и помоћ Русије која је помагала још од борби за ослобођење од Турака па преко Балканских ратова до Првог светског рата, па и у свим каснијим ратовима до садашњих времена.

"Везе руског и српског народа су чврсте и толико испреплетане да ни бесомучна пропаганда против руског народа и Русије као државе није могла да пољуља тај однос и осећања два народа ни дан данас", наглашава он.

На питање да ли ће Србија заувек памтити помоћ Николаја Другог, Јефтић каже:

"Уверен сам да хоће. Нема великог духовника или мислиоца у нашем народу који са великом љубављу и поштовањем није писао или говорио о цару Николају. Драго ми је да видим да се та љубав шири већ годинама у широким слојевима нашег народа. Зато је важно да се сећамо читаве породице Романов и њиховог страдања зарад нашег опстанка. Никада не смемо сметнути са ума и из срца да је цар Николај круну и живот положио за Србију", наглашава свештеник из Младеновца.

image