Србија и Балкан

РХМЗ упозорио на невреме: Пљускови се сручили на Војводину

Пљускови са грмљавином најављени су у брдско-планинским пределима западне, југозападне и југоисточне Србије, као и Шумадији, Бачкој и Банату
РХМЗ упозорио на невреме: Пљускови се сручили на Војводину© TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ/

Републички хидрометеоролошки завод Србије мало пре 18 сати упозорио је на ретку појаву пљускова са грмљавином, прво у Војводини, Поморављу, области Хомоља и југоисток земље.

У року од два сата, како је аларм и гласио, краткотрајно невреме погодило је неколико насеља на северу Војводине - Бачке Винограде, Хајдуково и Хоргош.

Јак пљусак са ветром и градом трајао је око пола сата. 

Грађани из тих насеља на друштвеним мрежама објављују фотографије оштећеног воћа и поломљених грана у воћњацима.

Иначе, данас је у Ћуприји у току дана измерена рекордна температура од 42 степена, која је превазишла најављени максимум.

РХМЗ претходно је упозорио на пљускове и грмљавину који се на подручју наше земље очекују у наредном периоду, а локално ће бити интензивнији и праћени градом, јаким или олујним ветром.

Пљускови са грмљавином најављени су у брдско-планинским пределима западне, југозападне и југоисточне Србије, као и Шумадији, Бачкој и Банату.

Црвени метео-аларм за већи део Србије

Црвени метео-аларм због екстремно високих температура на снази је данас за територију Поморавља, источну и југоисточну Србију, као и простор КиМ.

У осталим деловима Србије упаљено је наранџасто упозорење због високих температура, али и жуто због грмљавине.

Црвени метео-аларм значи да је време врло опасно, јер су прогнозиране нарочито опасне временске појаве, а таквог су интензитета да могу да проузрокују велику материјалну штету и да буду веома опасне по безбедност људи и животиња.

"Треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика и следити наредбе и савете надлежних државних служби", наводи се.

image