Србија и Балкан

На КиМ изабрано 100 нотара, међу њима нема Срба

Само је шест оних чије је именовање одбијено, уз образложење да нису испунили услове, изјавила је раније министарка правде тзв. Косова
На КиМ изабрано 100 нотара, међу њима нема Срба© Smith Collection/Gado/Getty Images

Министарка правде тзв. Косова потписала је током протекла два дана укупно 100 решења о именовању нових јавних бележника на територији јужне српске покрајине, међу којима нема ниједног Србина.

Њихова решења објављена су на сајту приштинског министарства правде, а списак примљених нотара објавио је и тзв. Косовски институт за обуку.

На том списку нема српских имена, иако су, како је данас навео заменик омбудсмана Срђан Сентић – и они учествовали на конкурсу и положили потребне испите.

Укупно их је пет, кажу из српског цивилног сектора на тзв. Косову, и траже да се одлука ревидира.

"Потпуно је неприхватљиво да међу 100 именованих нотара нема ниједног Србина. Било је много квалификованих кандидата који су положили нотарски испит и учествовали у конкурсу за именовање у општинама са српском већином", поручио је заменик тзв. косовског заштитника грађана Срђан Сентић.

Истакао је да осим што је порука коју тзв. косовска влада шаље српској заједници веома забрињавајућа, потпуно је занемарена и сама потреба за нотарима међу истом заједницом.

"Чак и да су сви српски кандидати били именовани, и даље би постојала потреба за још нотара из српске заједнице".

Оваква одлука, указао је, продубљује неповерење према институцијама које су само "декларативно отворене за српску и остале заједнице".

Хаџију је пре неколико дана најавила да ће имена бити објављена почетком ове недеље на сајту Министарству правде.

Само је шест оних чије је именовање одбијено, поручила је она раније, уз образложење да нису испунили услове.

Похвалила се да је процес испита био "најтранспарентнији и најпрофесионалнији" до сада, те да је ова институција коначно и одговорила на потребе грађана.

Иначе, реч је о конкурсу из априла ове године, који је трајао две недеље, за 100 слободних позиција за јавне бележнике на целој територији КиМ. Пријаве су се подносиле до 17. априла.

Мисија ОЕБС на тзв. Косову истакла је подршку вишеетничком правосудном систему, али је у саопштењу упућеном "Косово онлајну" навела да нису били директно укључени у процес запошљавања нотара.

image