Терористички напад код Лознице: Потрага за Албанцем, претражују се и лева и десна обала Дрине

Полиција је на лицу места пронашла пасош осумњиченог који су издале привремене институције такозваног Косова на име Артан Хајзири

Један полицијски службеник је убијен, а други тешко рањен приликом контроле на пункту у Липничком Шору. Полицијски службеници Станице граничне полиције Трбушница, зауставили мерцедес тутинских регистарских ознака у којем су се налазиле две особе.

Напад се десио око 00.55 и том приликом у груди је погођен Никола Крсмановић (33), док је Вјекослав Илић (50) рањен у раме. Нападач је потом побегао, али је на лицу места пронађен пасош осумњиченог, издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајзири Артан (33) и немачку личну карту. 

Артан Хајризи, међутим, тврди да је у Немачкој и да му је пасош украден, а његови родитељи и албански медији, за убиство српског полицајца и рањавање другог, сада оптужују његовог брата Фатона, најпознатијег приштинског затворског бегунца.

У Бијељини је ухапшен мушкарац З.Р. (39) због сумње да је имао улогу у организацији транспорта убице полицајца у Лозници и рањавања његовог колеге. Као помагач ухапшена је и његова супруга И.Р. у Младеновцу. Потрага траје на обе стране Дрине.

Све најновије вести о дешавањима у вези са пуцњавом на полицајце у Лозници прочитајте у блогу РТ Балкан.

18. јул 2024 • 21:30

Потрага за нападачем и даље траје

Потрага за нападачем ушла је у деветнаести сат, јавља дописник РТС-а.

Претражују се и лева и десна обала Дрине, пошто се верује да је нападач кренуо ка реци. У потрагу су укључени хеликоптери и дронови.

Рањени полицајац испричао шта се десило

Помоћник директора полиције Драган Васиљевић рекао је у емисији "Око" РТС-а да је обишао рањеног полицајца Вјекослава Илића и да је он у свесном стању и да се осећа добро.

Васиљевић је рекао и шта му је Илић испричао.

"Видели су 'мерцедес' тутинских регистарских ознака. Њима је то било сумњиво, пошли су за возилом, укључили светлосну сигнализацију. Возило је стало километар и по даље. Полицајци су изашли из возила и тражили лична документа, била је то рутинска контрола", рекао је Васиљевић.

Истиче да није одмах дошло до пуцњаве, и возач и сувозач су дали лична документа. Поштујући правила полицајци су захтевали да једно лице изађе - сувозач, а друго лице је остало у возилу.

"Сувозач је изашао, лице се понашало уобичајено у смислу гестиклуације, било је насмејано, полицајац Илић је био са леве стране, у зони возача да би га држао под контролом. Непосредно после почетка контроле лица зачули су се пуцњи, то је било у задњем делу возила", испричао је Васиљевић.

Наводи да је нападач опалио неколико метака ка полицајцу Илићу и да га је погодио у десно раме.

"Како сам каже (Илић) врло тешко, али успео је да репетрира пиштољ и упутио неколико хитаца према том лицу", навео је Васиљевић.

Нема информације да ли је нападач рањен. Илић је, такође, рекао да нападач није знао, или није хтео да говори српски језик.

Ухапшени у Бијељини на међународној потерници

Директор Полиције Републике Српске Синиша Кострешевић изјавио је да полиција Српске наставља потрагу и претресе у Бањалуци, Бијељини и Зворнику, након што је данас ухапшено лице које је имало улогу у организацији транспорта убице полицајца у Лозници и рањавања његовог колеге.

"Лишили смо данас слободе једно лице у Бијељини. Реч је о српском држављанину који је на међународној потерници. То лице је имало улогу у организацији транспорта лица који је извршилац кривичног дела убиства", рекао је Кострешевић.

Дачић: Лажне информације о наводној изјави Артана Хајризија

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио је да су лажне информације о наводној изјави Артана Хајризија да му је документа узео брат, јер ако је брат већ дошао у Немачку, зашто би се враћао у Прешево.

"Лице чија су документа код наше полиције Артан Хајризи, дао је изјаву полицији у Хановеру данас у 11.55 часова да му је прекјуче његов брат Фатон из његовог стана у Хановеру украо лична документа. У питању је класична лаж, јер по којој логици лице се из Хановера враћа у Прешево илегално и поново покуша да илегално оде у Немачку?! Из овога се јасно види да је то договорено раније и да је реч о организованом акту", истиче Дачић.

Немачка полиција треба хитно да одговори да ли је Фатон био у Хановеру и како је ушао и изашао, и како се нашао у Прешеву и зашто, са којим циљем?

Последица тог терористичког акта и организације је убиство полицајца, и зато тражимо и очекујемо пуну сарадњу са немачком полицијом и Еулексом, а не лажи у које нико не верује",  изјавио је Дачић.

Полиција за петама убици: У Бјељини ухапшена особа повезана са осумњиченим

У Бијељини је ухапшена особа која се доводи у везу са осумњиченим за убиство једног и рањавање другог полицајца у Лозници, незванично сазнаје РТРС.

Овим поводом се огласио потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, који је изјавио да је у Бијељини ухапшен осумњичени за организацију транспорта.

"У Бијељини је поподне, у сарадњи са Полицијом Републике Српске, ухапшен З.Р. (39), за кога се сумња да је организовао транспорт убице од Прешева ка Лозници", рекао је Дачић, саопштено је из МУП-а.

Такође, као помагач ухапшена је и његова супруга И.Р. у Младеновцу.

У међувремену, "Вечерње новости" објавиле су да је полиција за петама убици српског полицајца.

Извор овог листа близак полицији Републике Српске, рекао је да је убица, пре или након крвавог пира, имао контакт са неким од својих другова из Бијељине.

Како БН ТВ незванично сазнаје, мушкарац из Бијељине је ухапшен у ресторану у Рачанској улици.

Рачанску улицу у Бијељини претходно је блокирала полиција, односно успостављен је пункт на којем се вршила контрола возила и лица.

Цвијановић: Никола Крсмановић положио свој живот штитећи безбедност свих грађана

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је телеграм саучешћа председнику Србије Александру Вучићу поводом убиства полицијског службеника у Лозници, те изразила увјерење да ће починиоци овог подмуклог и кукавичког злочина бити изведени пред лице правде и најстроже кажњени.

Цвијановић је истакла да је са дубоким жаљењем и запрепаштењем примила вијест о погибији часног и храброг полицајца Николе Крсмановића, који је положио свој живот штитећи безбједност свих грађана Србије, саопштено је из Кабинета српског члана Предсједништва БиХ.

"Молим Вас да породици страдалог полицијског службеника пренесете изразе најискренијег саучешћа и саосјећања, а рањеном полицајцу жеље за што скорији опоравак", наведено је у телеграму.

Огласио се Артан Хајризи: Ја сам у Немачкој, украдена су ми документа

Артан Хајризи негирао је да је умешан у убиство полицајца у Србији, а за "Дукађини" је рекао да је у Немачкој и да су му украдена лична документа.

"Ја сам у немачкој полицији у Хановеру, обавестио сам их да су ми украли документа", рекао је Хајризи за портал.

Више јавно тужилаштво у Шапцу је раније саопштило да је обављен увиђај у Лозници где је, како се сумња "Х. А. убио једног полицајца, а другог ранио, као и да је ухапшен возач аутомобила из којег је пуцано".

Претходно је отац осумњиченог Мустафа Хајризија, рекао да је његов син Фатон, а рођени брат Артана, украо брату пасош.

Он је за албанске медије рекао да Артан Хајризи није на КиМ, већ у Немачкој. Рекао је да је Фатон од Артана узео пасош који је пронађен у Лозници на месту убиства полицајца Николе Крсмановића.

"Фатон је обавио те послове, отишао је у Немачку код брата и украо му пасош", рекао је првобитно.

"Артан у Немачкој ради осам година. Чули смо се са њим - рекао је.

Питали су га и да ли зна са ким је био Фатон Хајризи у колима, где је одговорио да не зна.

Додик: Никола Крсмановић је живот изгубио у херојском подвигу

Председник Републике Српске Милорад Додик упутио је телеграм саучешћа председнику Србије Александру Вучићу, породици и колегама страдалог припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије Николе Крсмановића.

"Са дубоком жалошћу и запрепаштењем примио сам вест о трагичном догађају у Лозници, у којем је настрадао полицајац Никола Крсмановић обављајући часно и храбро своју дужност. Вођен професионалним дужностима, овај млади полицијски службеник је штитио своју заједницу и грађане и у том херојском подвигу изгубио свој живот", наводи се у телеграму саучешћа председника Српске.

Додик је поручио да "дубоко осуђује сваки вид насиља".

"Његова смрт представља велику опомену да борба против насиља никада не сме престати, а истовремено велики губитак, не само за његову породицу и колеге, већ и за целу вашу земљу. Са искреним саосећањем, упућујем вам изразе најдубљег саучешћа", наводи се у телеграму саучешћа председника Српске.

Вулин: У Потрагу за нападачем укључен САЈ

Потпредседник Владе Србије Александар Вулин упутио је данас телеграм саучешћа министру унутрашњих послова Ивици Дачићу и породици полицајца Николе Крсмановића и поручио да  да ће криминалци који су пуцали у српског полицајца добити казну какву заслужују.

Он је за ТВ Прва рекао навео и да је у потрагу за нападачем укључена и специјална терористичка јединица и да ако неко може да га пронађе, то су припадници САЈ-а.

Вулин је рекао и да је у питању незгодан терен, простор близу Дрине, уз саму границу и да су тамо шуме.

Он је истакао да смрт Крсмановића никада неће бити заборављена и изразио уверење да ће криминалци који су пуцали у српског полицајца добити казну какву заслужују.

"Са великим болом примио сам вест о трагичној смрти храброг српског полицајца Николе Крсмановића који је убијен у подмуклом нападу док је часно обављао своју полицијску дужност штитећи грађане Србије од криминалаца. Губитак полицајца Крсмановића је ненадокнадив, не само за његову породицу и пријатеље, већ и за читаво Министарство унутрашњих послова и нашу државу, навео је Вулин у телеграму саучешћа.

Дачић: Аутомобил возио Митхат Хаџић из Тутина

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић је изјавио да је приликом утврђивања идентитета установљено да је утомобил возио Митхат Хаџић из Тутина, који се бавио превозом људе.

Он је рекао да лице које је пуцало  преузео у Прешеву, додавши да нема инфромација о уласку тог лица у Србију, било са граничних прелаза или преко административне линије.

Новости: Таксиста из Тутина је убици наплатио превоз до Лознице 450 евра

Таксиста из Тутина је убици наплатио превоз до Лознице 450 евра, сазнају "Новости".

Како су навели, договор је био наводно, да га одвезе до хотела чији је власник, како је рекао приведени таксиста, Марко Марковић.

Дачић за РТС: Реч је о терористичком нападу који долази са КиМ од стране албанских структура

Министар унутрашњих послова Ивица Дачић рекао је за РТС да је за полицију најтеже када старда неко од њених припадника.

Дачић је рекао да је Крсмановић мучки нападнут са колегом Илићем на дужности.

Постоје сумње да је реч о терористичком нападу и организованом покушају који долази са КиМ од стране албанских структура, рекао је Дачић.

"Утврђујемо да ли је то особа чија смо документа пронашли или је у питању његов брат. Могуће је да је реч и о лажном идентитету", каже Дачић, додавши да је контактирана немачка полиција и да они врше провере места боравишта особе чија су документа пронађена.

Опширније прочитајте овде.

Курти одржао конференцију: Артан Хајризи брат Фатона Хајризија

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти потврдио је на конференцији за новинаре да је Артан Хајризи брат Фатона Хајризија из Србице, затвореника који је 6. јула побегао из затвора у Смрековници код Вучитрна.

Курти је на конференцији за новинаре у згради тзв. Владе Косова рекао да још нема детаљних информација о случају.

Курти је замолио новинаре да у наредним сатима преносе саопштења ресорних министарстава.

"Добио сам и информацију коју сте споменули јутрос. Међутим, наше безбедносне и полицијске агенције прикупљају информације и замолио сам вас да у наредним сатима пажљиво прочитате саопштења Министарства унутрашњих послова и Министарства спољних послова и дијаспоре", рекао је Курти.

Министарство спољних послова тзв. Косова позвало грађане да не пролазе кроз Србију

Приштинско министарство спољних послова и дијаспоре обавестило је јавност о нападу на српске полицајце у Лозници и апеловало на емигранте и грађане тзв. Косова да буду опрезнији приликом проласка кроз Србију.

Они су их посаветовали да према процени ситуације евентуално и избегавају кретање територијом Србије, наводи се у апелу тзв. Министарства спољних послова.

Гашић: Никола је изгубио живот часно обављајући дужност

Министар одбране Братислав Гашић упутио је данас телеграм саучешћа породaци страдалог припадника Министарства унутрашњих послова Николе Крсмановића, који је изгубио живот часно обављајући своју дужност.

У телеграму се наводи да је страшну вест о погибији часног полицајца Николе Крсмановића примио сам са великим болом који деле сви припадници Министарства одбране и Војске Србије, саопштено је из Министарства одбране.

"Од злочиначке руке страдао је обављајући своју дужност у корист безбедности свих грађана наше земље. У овом тренутку не постоје речи утехе које би вам умањиле тугу због губитка вашег сина и брата. Нека вам Господ да снагу и утеху, а Николиној души подари рајско насеље. Молим вас да у име свих припадника Министарства одбране и Војске Србије и у моје лично, примите изразе најдубљег саучешћа", поручио је Гашић у телеграму.

Осумњичени за убиство је брат осуђеног за убиство руског војника код Дренице

Осумњичени за убиство српског полицајца у Лозници Артан Хајризи је брат Фатона Хајризија, који је девет пута бежао из затвора, а тренутно је у бекству и траже га приштинске власти, пише "Индекс онлајн".

Фатон Хајризи, који је пре десетак дана побегао из затвора, синоћ је имао директно укључење у емисију "Дебата плус" на ТВ Дукађини са телефона свог брата Артана, преноси "Косово онлајн".

Недуго након телевизијског укључења, сумња се да су браћа заустављена од српске полиције у пограничном подручју.

Фатон Хајризи је изјавио да није на КиМ већ негде у Европи.

Затвореник Фатон Хајризи, осуђен за убиство руског војника код Дренице пре две деценије, побегао је недавно из казнено-поправног центра Смрековница, где је служио казну.

Више јавно тужилаштво у Шапцу: Ухапшен возач аутомобила из којег је пуцано

Више јавно тужилаштво у Шапцу је саопштило да је обављен увиђај у Лозници где је, како се сумња Х.А. убио једног полицајца, а другог ранио, као и да је ухапшен возач аутомобила из којег је пуцано.

Возачу аутомобила из којег је пуцано, Х.М. одређено је задржавање до 48 сати од стране Основног јавног тужилаштва у Лозници због сумње да је извршио кривично дело недозвољен прелаз државне границе и кријумчарење људи, речено је за Танјуг у Вишем јавном тужилаштву у Шапцу.

Потрага за осумњиченим и у Републици Српској

Полицијски службеници Министарства унутрашњих послова Републике Српске предузимају низ мера и радњи у вези са потрагом за лицем које је извршило кривично дело тешко убиство у Лозници, саопштили су из МУП-а Српске, додавши да су у сталној комуникацији са колегама из Србије.

Наводе да предузимају низ мера на подручјима Зворника и Бијељине, а све у циљу лоцирања и лишавања слободе лица које је починило ово кривично дело, имајући у виду близини границе две земље, наводи се у соапштењу.

МУП Српске позива грађане, посебно оне који живе у наведеном пограничном подручју, да уколико примете лице са фотографије, одмах позову полицију на број 122.

Нешић упутио саучешће: Никола страдао од руке нечовека који велича Адолфа Хитлера

Породици преминулог полицајца, као и његовим колегама и пријатељима, изражавам најдубље саучешће и желим им снагу у овим тешким тренуцима. Имајући у виду да је Никола страдао од руке нечовека који велича Адолфа Хитлера и тзв. терористичку ОВК, својим хероизмом и жртвом ушао је у вечност заједно са највећим херојима српског народа, рекао је министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић.

Нешић је истакао важност међународне сарадње у области безбедности, посебно између БиХ и Србије, како би се осигурала безбедност свих грађана, и додао да је све време на вези са МУП-ом Републике Србије, пружајући сву могућу подршку у истрази.

Министар унутрашњих послова РС: Борба против насиља не сме посустати

Министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран упутио је у име МУП-а Српске најискреније саучешће министру унутрашњих послова Републике Србије Ивици Дачићу, као и свим припадницима МУП-а Србије, а посебно породици и пријатељима полицијског службеника који је убијен ноћас у Лозници.

Каран је изразио наду да ће извршиоци овог гнусног злочина бити изведени пред лице правде и бити најстроже кажњени, подсетивши да је "напад на полицијске службенике опомена свима нама да борба против насиља не сме посустати, али и подсетник да је посао полицајца један од најтежих".

Полицијском службенику који је рањен у нападу, упутио је искрене жеље за брз опоравак.

Градоначелник Лознице: Пуцањ на полицију је пуцањ на државу

Градоначелник Лознице Видоје Петровић најоштрије је осудио напад на припаднике полиције.

"Напад на полицију је напад на државу. Припадници полиције су носиоци сигурности нашег друштва чији посао је јако одговоран јер свакодневно брину о безбедности и животима наших грађана. Србија је озбиљна држава и потпуно сам уверен да ће надлежне институције предузети све активности како би се утврдили мотиви овог напада и пронашли починиоци", рекао је он.

Додао је и како илегалне наоружане групе морају престати да угрожавају животе грађана, а починиоци морају одговарати.

Град Лозница ће пружити сву неопходну подршку и помоћ породицама погинулог и рањеног полицајца који су часно и одговорно радили свој посао, додао је Петровић. 

Вучић изразио саучешће: Крсмановић је био истински херој

Председник Републике Србије Александар Вучић упутио је данас телеграм саучешћа породици и колегама погинулог полицајца Николе Крсмановића.

"Са дубоким болом и тугом примио сам вест о трагичном губитку вашег сина и брата, храброг полицајца Николе Крсмановића. Његова посвећеност служби и неустрашивост неизмерно су допринели очувању сигурности и мира у нашој земљи. Његов губитак је ненадокнадив, не само за вас, његову породицу, већ и за целу нашу земљу", навео је Вучић у телеграму.

Како је додао, Никола Крсмановић је "био истински херој, који је свој живот посветио заштити других, а његова храброст и професионалност водиле су га кроз све изазове и опасности које је његова служба носила", саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

"Примите моје најискреније саучешће. Нека вам снага и храброст које је Никола показивао у животу буду утеха у овим тешким тренуцима. Србија никада неће заборавити његову жртву и несебичну преданост дужности", наводи се у телеграму председника Вучића.

Подигнути дронови и хеликоптери

Јаке полицијске снаге интензивно трагају за нападачем, на терену су полицијски службеници ПУ Шабац, као и Управе криминалистичке полиције, Управе граничне полиције и припадници Специјалне антитерористичке јединице, подигнути су дронови и хеликоптери, изјавио је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

"Увиђај од стране Вишег јавног тужиоца из Шапца и припадника полиције је у току. Породици убијеног полицајца упућујем најдубље саучешће у име Министарства унутрашњих послова и своје лично име", рекао је Дачић.

Рањени полицајац у стабилном стању

Полицајац који је ноћас рањен у Лозници тренутно је у стабилном стању, речено је за "Косово онлајн" у Здравственом центру у овом граду.

Како су навели, ради се о мушкарцу рођеном 1974. године који је у Здравствени центар стигао са повредама меких ткива леђа и рамена.

"Ноћас смо збринули особу са прострелим ранама меких ткива леђа и рамена. Тренутно је његово стање стабилно, хоспитализован је на хирургији", навели су у Здравственом центру.

Како додају, друга особа која је стигла ноћас у ту здравствену установу је мушкарац рођен 1990. године.

"Друга особа је имала прострелне повреде главе, тешке телесне повреде, није имала виталних знакова и њему је након реанимације ипак констатована смрт", наводе за "Косово онлајн" у Здравственом центру Лозница.

МУП Србије објавио слику нападача

Министарство унутрашњих послова објавило је слику нападача који је пуцао на полицајце у Лозници. 

На месту пуцњаве полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од стране приштинских власти на име Хајзири Артан (1991).