Србија и Балкан

Јапан: Србија држи кључеве стабилности Западног Балкана

Нормализација односа Београда и Приштине путем дијалога уз посредовање ЕУ је од највеће важности, зато Јапан подржава тај дијалог, истиче Јоко Камикава у ауторском тексту за "Политику", у сусрет посете нашој земљи
Јапан: Србија држи кључеве стабилности Западног Балкана© Artur Widak/NurPhoto via Getty Images

Јапан доприноси миру и стабилности Србије и овог региона, који је у прошлости пропатио због подела, и доследно је спроводио "Иницијативу за сарадњу са Западним Балканом", вођен идејом да управо развојем економије региона Западног Балкана може да допринесе миру и стабилности Србије и других земаља региона, пише Јоко Камикава, министарка спољних послова Јапана у ауторском тексту за "Политику", у сусрет посете нашој земљи.

Додаје да сада, кад је међународна заједница суочена са жестоким изазовима, сматра да је значајно што је као министарка спољних послова Јапана дошла на територију западног Балкана, како каже, некада суоченог с трагичним сукобима, и што ће у "доброј вољи са становницима овог региона имати прилику да говори о непроцењивом значају мира".

С друге стране, наводи она, Јапан је забринут низом догађаја који су допринели подизању тензије на северу КиМ. Нормализација односа Београда и Приштине путем дијалога, уз посредовање Европске уније, од највеће је важности, па Јапан подржава тај дијалог, истиче.

"Такође, пролонгирањем сукоба у Украјини и сличног, светски поредак је изложен жестоким изазовима и ситуација у свету се увелико мења. Јапан препознаје економску помоћ Украјини у оквиру међународне солидарности, укључујући и придруживање Србије заједничкој декларацији на Самиту за мир у Украјини одржаној у Швајцарској. Даље оснаживање сарадње унутар региона је изузетно важно. Стога, користећи ову своју посету, с премијером Милошем Вучевићем и министром спољних послова Марком Ђурићем разговараћу о могућностима јачања сарадње наше две земље посредством 'Иницијативе за сарадњу са западним Балканом'", навела је.

Развој економског односа 

Подсећа да је након објављивања "Иницијативе за сарадњу са Западним Балканом", Јапан је започео да спроводи иницијативе у циљу подстицања доласка јапанских компанија на западни Балкан. Додаје да је експанзија јапанских компанија у Србији стабилно напредује из године у годину, како у погледу броја компанија, тако и у укупном износу инвестиција.

"Након што су компаније 'Тојо тајер' и 'Нидек' отвориле своје фабрике у децембру 2022. године, односно мају 2023. године, у марту ове године најављена је и изградња новог постројења компаније 'ЈФЕ Шођи, чиме се велике инвестиције у вези с аутомобилском индустријом настављају.

Оцењује да ће јапанске инвестиције последично довести до економских интеграција с Европском унијом, убрзања даљих реформи приватног сектора, као и развоја људства које ће подржати те реформе и додала да је велика част што је председник Вучић током церемоније полагања камена темељца за нову фабрику компаније 'ЈФЕ Шођи' и истакао да цени етичке принципе и културу јапанских компанија.

"Јапан ће сарађивати с Владом Србије како би даљим инвестицијама јапанских компанија у Србију помогао европским интеграцијама Србије, али и наставио да се и надаље свестрано залаже у циљу јачања економских веза са земљама западног Балкана и Србијом, вођен идејом да у економској стабилности лежи кључ за мир и стабилност у региону", наводи се у ауторском тексту.

Подршка интеграцији Западног Балкана Европској унији

"Као стратешки партнер Европске уније, Јапан подржава европске интеграције земаља Западног Балкана. Како би овај регион чврсто закорачио путем стабилности, развој Србије, која држи кључеве стабилности Западног Балкана, апсолутно је неопходан. У том смислу, посебно ме радује што имам могућност да  посетим прво Србију", пише она.

Подсећа да је историја пријатељских односа Јапана и Србије започела још 1882. године, када су цар Меиђи краљ Милан Обреновић разменили депеше, а 2022. године смо обележили и 140 година пријатељства наше две државе.

image