Србија и Балкан

Вучић стигао на самит Европске политичке заједнице: Пресудно је да сачувамо мир

Србија жели мир и то ће и бити њена позиција на самиту у палати Бленим

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас пред почетак самита Европске политичке заједнице  у палати Бленим у Лондону да је од пресудног значаја да се сачува мир.

"Самит Европске политичке заједнице у Лондону представља одличну прилику да са европским лидерима разговарамо о стратешким питањима, унапређењу билатералних и мултилатералних односа у циљу јачања безбедности и стабилности нашег континента, а фокус ће бити и на области енергетике и миграција", навео је Вучић на свом Инстаграм налогу.

Важно је, каже, да покушамо да сачувамо мир и стабилност, а "Србија ће наставити да се својом озбиљном и одговорном политиком за то залаже у целом региону".

"Да видимо шта је то за нас од пресудног значаја да урадимо у народном интересу, пре свега да сачувамо мир и да видимо како даље да унапређујемо нашу економију. То је за нас од кључног значаја. Разговараћу са њима у складу са тим", рекао је Вучић новинарима пред почетак самита.

Његова очекивања по сваком другом питању нису превелика.

"Надам се да ћу успети бар да кажем да бих волео да имамо више рационалног приступа. За нас је важан мир, а многи људи то не мисле, не разумеју, не виде или мисле да је потребно да рат траје да потпуног пораза неког другог. То је нешто што наноси огромну штету свима у Европи, тако да нисам сигуран да ће то да наиђе на одобравање свих других, али то ће бити позиција Србије", рекао је Вучић.

Поручио је да Србија жели мир и економски напредак и да ће у складу са тим и да се понаша.

Вучића је у палати Бленим дочекао домаћин самита, премијер Велике Британије и Северне Ирске Кир Стармер, а ово ће бити највећи скуп европских лидера у последњих неколико година.

Стармер ће угостити 47 лидера из земаља ЕУ, кандидата за чланство и других држава.         

Међу учесницима су председник Француске Емануел Макрон, немачки канцелар Олаф Шолц, премијер Шпаније Педро Санчез, премијерка Италије Ђорђа Мелони, премијер Мађарске Виктор Орбан, премијер Албаније Еди Рама, премијер Грчке Кирјакос Мицотакис, премијер Белгије Александар де Кро, Владимир Зеленски, председник Црне Горе Јаков Милатовић, високи представник ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Жосеп Борељ, председник Европског Савета Шарл Мишел и многи други.

Самиту неће присуствовати председник Турске Реџеп Тајип Ердоган.

По први пут, самиту ЕПЗ присуствује и генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг, као и представници Организације за европску безбедност и сарадњу и Савета Европе.

Учесници скупа ће разговарати о неким од ургентних питања са којима се Европа суочава, почев од рата у Украјини, енергетике, до илегалних миграција и безбедносне сарадње. Састанак у оквиру Самита Европске политичке заједнице пружиће лидерима јединствену прилику да разговарају како би покушали да се договоре о мерама за питања од заједничког значаја.

Током самита у Палати Бленим предвиђено је одржавање неколико панел дискусија, а председник Вучић учествоваће и на округлом столу на тему Одбрана и обезбеђивање демократије.

Планиран је и низ билатералних сусрета са европским званичницима, међу којима су председник Републике Француске Емануел Макрон и председник владе Холандије Дик Шоф.

image