Србија и Балкан

Вучић на маргинама самита у Лондону: Србија посвећена ЕУ интеграцијама

Током састанка са бившом премијерком Естоније, сада кандидаткињом ЕУ за високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Кајом Калас, председник је изразио очекивање да ће Србија наредних месеци направити нове кораке ка чланству у ЕУ
Вучић на маргинама самита у Лондону: Србија посвећена ЕУ интеграцијама© Instagram/buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић сусрео се данас, на маргинама самита Европске политичке заједнице у Лондону, са великим бројем страних званичника, а између осталих и са немачким канцеларом Олафом Шолцом који би сутра требало да допутује у Београд.

"Срдачан сусрет са канцеларом Олафом Шолцом. Видимо се ускоро у Београду", написао је Вучић у својој објави на свом званичном Инстаграм налогу.

Председник је разговарао и са бившом премијерком Естоније, сада кандидаткињом ЕУ за високог представника ЕУ за спољну политику и безбедност Кајом Калас, а у том разговору изразио је очекивање да ће Србија наредних месеци направити нове кораке ка чланству у ЕУ.

 "Поновио сам посвећеност Србије наставку евроинтеграционог процеса и изразио очекивање да ћемо у наредним месецима бити у прилици да направимо нове кораке на путу ка пуноправном чланству у ЕУ", написао је Вучић на свом налогу на Инстаграму.

Осим са Кајом Калас, преседник Србије састао се и са њеним претходником, тренутним шефом европске дипломатије Жозепом Борељом, као и са шпанским премијером Педром Санчезом.

Председник Републике Србије Александар Вучић пред отварање самита направио је и паузу за кафу са председником Владе Мађарске Виктором Орбаном, председницима Републике Азербејџан и Републике Бугарске Илхамом Алијевим и Руменом Радевом и председником Владе Албаније Едијем Рамом.

"Не бисмо нас тројица били ми, ако не бисмо прекршили макар неко правило. Иако није 17 часова, ево ме на краткој паузи са Виктором Орбаном, Илхамом Алијевим и Руменом Радевом уз кафу (и чај за мене). Пред крај нам се придружио и Еди Рама. Биће ово дуг и напоран дан, али са пријатељима је увек лакше, без обзира на то где се сретнете. Разговарамо о актуелним питањима од значаја за нашу земљу и целу Европу и договарамо сусрете у предстојећем периоду, јер планова је много, а време брзо тече", навео је председник.

Британском премијеру Киру Стармеру захвалио је на организацији скупа.

 "Захвалио сам нашем домаћину Киру Стармеру на организацији овог важног самита. У времену великих турбуленција и несигурности, важно је да Европа буде уједињена у искреној жељи за миром, напретком и очувањем заједничких вредности", поручио је председник Србије и додао је да је само на тај начин могуће осигурати бољу будућност за све народе.

Вучић је о билатералним односима разговарао и са бугарским председником Руменом Радевом.

"Са председником Руменом Радевом сам разговарао и о јачању економске сарадње и партнерства наше две државе и народа", навео је Вучић. Како је додао, Радев и он фокусирали су на кључна питања самита Европске политичке заједнице и теме које обликују будућност Европе.

Имао је, каже, и одличан сусрет са новим председником Владе Северне Македоније Христијаном Мисцкоским са којим се, како је навео, договара да се ускоро састану како би размотрили најважнија питања у области сарадње између наше две земље.

Са премијером Грузије Ираклијем Кобахиџеом, председник је разговарао о билатералној и економској сарадњи, а причао је и са премијером Републике Словеније Робертом Голобом и председником Републике Литваније Гитанасом Науседом.

Са премијером Краљевине Белгије Александром Де Кроом причао је о корацима Србије на путу ка ЕУ, док је о проширењу ЕУ и партнерским односима две земље председник Србије причао са председником Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом.

Сусрео се и са председницом Швајцарске конфедерације Вајолом Амхерд, са којом је разговарао о ситуацији у региону.

image