Србија и Балкан

Несторовић захтева да се заустави пројекат "Јадар": Настаће ненадокнадива штета по здравље људи

Посланичка група "Ми снага народа проф. др Бранимир Несторовић" упозорава да не постоји Стратегија управљања минералним и другим геолошким ресурсима Републике Србије (одредба члана 12. Закона о рударству и геолошким истраживањима)
Несторовић захтева да се заустави пројекат "Јадар": Настаће ненадокнадива штета по здравље људи© Steve Russell/Toronto Star via Getty Images

Посланичка група "Ми снага народа проф. др Бранимир Несторовић", затражила је данас од Уставног суда да по хитној процедури прогласи неуставном и незаконитом Уредбу Владе Србије, донету 16. јула 2024. године, у циљу "оживљавања" Просторног плана подручја посебне намене за реализацију експлоатације и прераде минерала јадарит "Јадар".

Због опасности од настанка ненадокнадиве штете за живот и здравље људи и животну средину, од Суда је затражено да донесе привремену меру којом би се забранила примена спорне Уредбе.

Као разлози за доношење наведених одлука, група "Ми снага народа" навела је то што је доношење спорне Уредбе учињено по хитној процедури и на начин који споран, те код нас никада није коришћен.

"Поред Устава и других прописа, прекршен је и Закон о планском систему Републике Србије", поручили су.

Као проблематично, навели су и непостојање Стратегије управљања минералним и другим геолошким ресурсима Републике Србије (одредба члана 12. Закона о рударству и геолошким истраживањима), јер је Министарство рударства и енергетике, према речима министарке Хандановић, тек 18. марта 2024.године отпочело са њеном израдом.

"Претходно усвајање те Стратегије, од стране Народне скупштине, нужан је предуслов за поступање Владе РС, обзиром да се Уредбе које се тичу те материје могу доносити само на бази Стратегије и Акционог плана - који такође не постоји", истакли су.

Како су додали, за последње четири године, од доношења Уредбе са Просторним планом, променили су се прописи, прихваћени су светски стандарди за заштиту здравља људи и природне средине итд.

"С обзиром на то да посланичка група није учествовала у доношењу Уредбе из 2020. године, као заинтересовано лице жели да учествује у доношењу и примени прописа везаних за рударење. Поред тога, ЕУ је 11.04.2024. године објавила Уредбу 2024/1252 о успостављању оквира за осигуравање сигурног и одрживог снабдевања критичним сировинама (литијума, бора, кобалта, волфрама итд.), која је постала обавезујућа за чланице ЕУ, али и за земље које прихвате одредбе те Уредбе. Управо полазећи од постигнутих претходних нејавних договора из Њујорка, у Београд сутра стиже делегација ЕУ и Немачке, са којима ће се највероватније озваничити сагласност Србије да све своје критичне сировине стави под контролу ЕУ, односно Немачке", навели су у саопштењу за медије из ове посланичке групе.

image