Дачић о убиству полицајца: Терористички напад албанских структура са КиМ

На лицу места полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од стране привремених институција такозваног Косова на име Хајризи Артан

Потпредседник Владе Србије и министар унутрашњих послова Ивица Дачић изјавио да постоје основане сумње да је убиство једног и рањавање другог полицајца ноћас у Лозници терористички напад који долази од стране албанских структура са КиМ.

Дачић је за РТС рекао да се утврђује да ли је нападач мушкарац чији су лична карта и пасош пронађени у аутомобилу, или је у питању његов брат који је побегао из затвора на КиМ 6. јула.

"Ово не може бити случајно и тиме ће се бавити тужилаштво за организовани криминал, јер су полицајци нападнути на дужности", каже Дачић.

Током рутинске контроле возила једна особа је приликом изласка пуцала из пиштоља, погодивши полицијског службеника Николу Крсмановића (1990) у груди, а полицијског службеника Вјекослава Илића (1974) у раме. Нападач је након тога побегао.

"Полицајцима је било сумњиво шта ће возило са тутинским регистарским ознакама у близини границе са Босном и Херцеговином, код контролног пункта у Липничком Шору. Кренули су за њим и зауставили аутомобил", каже Дачић.

Министар полиције каже да, када је почело са утврђивањем идентитета особа у возилу, да је сувозач пуцао на полицајце, док је један полицајац узвратио. 

"Терен је био такав да је лице које је пуцало кроз кукурузе побегло. То лице не зна наш језик и нема документа код себе, а у потрази за њим учествује више од 150 припадника полиције. Претпостављамо да и даље има пиштољ", каже Дачић.

Полиција пронашла пасош код возила

На лицу места полиција је пронашла пасош осумњиченог, издат од стране привремених приштинских институција на име Хајризи Артан (1991), који је имао и немачку личну карту. Објављена је и његова фотографија.

Претходно је потврђено да је Артан брат Фатона Хајризија из Србице, затвореника који је 6. јула побегао из затвора у Смрековници код Вучитрна.

"Утврђујемо да ли је то особа чија смо документа пронашли или је у питању његов брат. Могуће је да је реч и о лажном идентитету", каже Дачић, додавши да је контактирана немачка полиција и да они врше провере места боравишта особе чија су документа пронађена.

Јаке полицијске снаге интензивно трагају за нападачем. Полиција је ухапсила возача аутомобила из којег је пуцано.

"Приликом утврђивања идентитета установили смо да је аутомобил возио Митхат Хаџић из Тутина, који се бавио превозом људе. Лице које је пуцало је преузео у Прешеву. Нема информација о уласку тог лица у Србију, било са граничних прелаза или преко административне линије", каже министар полиције.

Министар је навео и да возило из ког је пуцано није било такси возило, већ се из онога што произилази из саопштења тужилаштва возач Митхат Хаџић из Тутина бавио превозом одређених људи.

Дачић је рекао и да су прве информације са обдукције да је полицајац Крсмановић погођен у главу, а не у груди како је раније објављено.

Министар је нагласио да је разговарао са рањеним полицајцем и да се он осећа добро.

С обзиром на то да је нападач у бекству Дачић је истакао да већ 150 припадника МУП-а, различних јединице, хеликоптерске, специјалне антитерористичке јединице, Жандармерије, граничне полиције, локалне полиције из ПУ Шапца и полицијске станице у Лозници трагају за њим.

Најавио је и да ће сви који су помагали нападачу на било који начин бити ухапшени, као и да је МУП контактирао Републику Српску у случају да је нападач прешао Дрину и побегао у БиХ.

На питање да ли је овај напад разлог за додатну забринутост с обзиром да је ово други напад на полицајце овог месеца, Дачић је рекао да је и даље на снази жути ниво безбедности, који подразумева и даље високу будност.