Србија и Балкан

Ко је брат осумњиченог Албанца за убиство српског полицајца и руског војника?

Фатон Хајризи је најпознатији косовски бегунац, који је из затвора успео да побегне чак девет пута
Ко је  брат осумњиченог Албанца за убиство српског полицајца и руског војника?© ТикТок/artanhajrizi2

Док српске власти покушавају да утврде који је од браће Хајризи учествовао у убиству полицајца Николе Крсмановића (33) у Лозници, где је на лицу места пронађен пасош осумњиченог издат од стране привремених приштинских институција на име Хајризи Артан (1991), приштински портали баве се биографијом Албанца који је осуђен за убиство руског војника код Дренице пре две деценије.

Фатон Хајризи недавно је побегао из казнено-поправног центра Смрековница, где је служио вишегодишњу затворску казну.

Приштински медији објавили су да откада је први пут ухапшен са 15 година, због убиства руског војника, из затвора је бежао још осам пута.

"Репортери" су се бавили и злочиначком прошлошћу најпознатијег бегунца на тзв. Косову, са све детаљима из Хајризијеве казнене евиденције.

"Фатон Хајризи је добро познато име органима за правосуђе и јавног реда. Као проблематично лице, више пута је осуђиван пред судовима у земљи", наводе медији на албанском језику.

Основни суд у Приштини обавестио је да је Хајризи 16. децембра 2019. године проглашен кривим за кривично дело "убиство у покушају". Према пресуди, Хајризи је осуђен на годину дана затвора.

"Поводом Вашег захтева за информацијама обавештавамо Вас да је лице Ф. Х. пресудом Основног суда у Приштини ПКР.бр.131/2006, правоснажном 16.12.2019. године, проглашено кривим за кривично дело убиство из чл. 146 у вези са чланом 20 КПК, за шта је осуђен на годину затвора. Из регистра Основног суда у Приштини не произилази да исти има других кривичних предмета", каже се у одговору Суда у Приштини.

За неке тешке случајеве осуђивао га је и Основни суд у Митровици. Потоњи обавештавају да је Хајризи проглашен кривим за кривична дела 'Тешка крађа', 'Разбојништво', 'Неовлашћено држање, контрола или држање оружја', када је 2. марта 2011. године осуђен на шест година затвора и одузето му је илегално оружје.

"Број предмета ПМ.01/2001 од 27.03.2001. године, спојен је са ранијим поступком под редним бројевима ПМ.бр.03/2000 и ППМ.бр.07/2001, где је исти изречен и вези са Решењем од 27.03.2001. васпитне мере 'Смештање у центар за изрицање васпитних мера", које траје од 1 (једне) до 5 (пет) година. Под два, број предмета П.бр.382/2006, за извршење кривичног дела из члана 256. став 1. 'Тешке крађе или разбојништва' и из члана 328. став 2. и 'Поседовање, контрола, поседовање или неовлашћена употреба оружја', из Привременог кривичног закона Косова, где је исти осуђен на 6 година затвора и одузимање арсенала оружја 02.03.2011.године", наводи се у одговору Основног суда у Митровици за портал "Репортери.нет".

Фатон Хајризи (39) побегао је из затвора у суботу, 6. јула.

Од тада, Хајризи се неколико пута појављивао на друштвеним мрежама, а недавно се огласио и на РТВ Дукађини где је директно укључен телефонским позивом.

Тврдио је да се налази ван тзв. Косова, јер је тражио гаранцију да, ако се преда и врати у затвор, неће бити малтретиран и послат у ћелију.

"Желим гаранцију од некога да ме неће малтретирати, да ме неће држати у ћелијама, јер су ме и други пут хапсили и држали у ћелијама, тукли, малтретирали", рекао је тада Хајризи.

Министарство унутрашњих послова Србије саопштило је да су ноћас, око 00.55 часова у Лозници, приликом контроле возила на контролном пункту у Липничком Шору, полицијски службеници Станице граничне полиције Трбушница, зауставили "мерцедес" тутинских регистарских ознака у којем су се налазиле две особе.

"Приликом изласка из возила једна особа је пуцала из пиштоља, погодивши полицијског службеника Николу Крсмановића (1990) у груди, а полицијског службеника Вјекослава Илића (1974) у раме, након чега је побегао. Оба полицијска службеника превезена су у Општу болницу Лозница, где је Крсмановић подлегао повредама", рекао је министар унутрашњих послова Ивица Дачић.

За овај случај српске власти су расписале потерницу за држављанина тзв. Косова Артана Хајризија, који је брат Фатона. Како је саопштено на лицу места, пронађен је косовски пасош са Артановим именом, као и немачка лична карта са истим идентитетом.

Полиција је, такође, ухапсила Митхата Хаџића из Тутина, који се сумњичи да је осумњиченог аутомобилом тутинских регистрационих ознака преузео у Прешеву и возио у правцу Лознице.

У медијима у Србији Артан Хајризи је представљен као затвореник који је, такође, пре две недеље побегао из затвора на "Косову".

Огласио се и отац браће Хајризи, Мустафа, који је рекао да му син Артани ради у Немачкој, а да му је Фатон украо пасош.

"Фатон је урадио те ствари, узео је његов [Артанов] пасош, отишао у Немачку и тамо га добио", рекао је Мустафа Хајризи за "Национал".

Касније је и Фатонов брат Артан потврдио исту причу.

"Ја сам у немачкој полицији у Хановеру, обавестио сам их да су моја документа украдена. Узео је моја документа и оставио новчаник на столу у ходнику са свим кључевима", рекао је Артан Хајризи за "Дукађини".

Иначе, на основу ТикТок профила Артана Хајризија, могло би се закључити да је и он у најмању руку проблематичан, о чему сведоче фотографије са заставом УЧК, позирања поред споменика Адема Јашарија, оснивача тзв. Ослободилачке војске Косова (ОВК).

image