Србија и Балкан

Јовановић: Специјална мисија тзв. Косова у Атини може да буде опасност за односе са Београдом

Атина је под притиском ЕУ и Америке и зато иде корак даље у конкретизацији односа са Приштином, каже некадашњи дипломата
Јовановић: Специјална мисија тзв. Косова у Атини може да буде опасност за односе са Београдом© Tanjug/AP Photo/Visar Kryeziu

Некадашњи дипломата Владислав Јовановић изјавио је да специјална мисија такозваног Косова у Атини, на челу са Нором Високом Велер, може потенцијално да буде опасност за односе са Београдом, али да то није у фокусу, имајући у виду да Атина конкретизује односе са Приштином под притиском Европске уније (ЕУ) и Америке.

"Атина је под притиском ЕУ и Америке и зато иде корак даље у конкретизацији односа са Приштином. Она је у повећаном страху од територијалних претензија Турске и осетљива на притиске са Запада, а нарочито што се тиче односа са Србијом", рекао је Јовановић за "Блиц".

Како је додао, Атина је због тога одлучила да иде спорим корацима, а Приштина је тога свесна, али вероватно са једне стране и инструисана о томе шта треба да ради.
"Потенцијално та мисија може да буде опасност за односе са Београдом, али тренутно то није у фокусу", истакао је Јовановић.

Спољнополитички коментатор из Атине Василис Недос рекао је да Приштина очекује редовнију размену мишљења и састанке у Атини како би их убедили да признање  тзв. Косова не би стварало проблеме у вези са другим питањима грчке спољне политике, пише београдски лист.

"Међутим, не мислим да је ово корак ка признању, званично признање Косова би захтевало другачији ток догађаја. Наравно, знамо да је овај захтев из Приштине увек на столу, али не мислим да је атмосфера овде у Атини зрела за такав корак напред у односима између Грчке и Косова", рекао је он.

Говорећи о све честим посетама грчких званичника Приштини, Недос је рекао да постоји јасна и стабилна званична позиција Грчке да жели нормализацију веза између заједница али да не очекује да ће бити неких значајнијих потеза попут признавања независности тзв. Косова.

Ипак, професор Уставног права на Универзитету у Приштини Мазлум Бараљиу сматра да ће специјална мисија "Косова" у Атини на челу са Нором Високом Велер одиграти значајну улогу у даљем развоју економских и политичких веза са Грчком, оцењујући да би могло да дође и до грчког признања независности тзв. Косова.

"Грчка привреда је поприлично присутна на Косову, инвеститори су ту, и највероватније су државе Квинте утицале на Грчку да се на неки начин унапреде односи. Сад је коначно дошло до тога да се отвара канцеларија која има и привредни и политички значај преко које ће се даље развијати односи између Грчке и Косова", рекао је Бараљиу.

image